Çeşme'de Dev Arıtma Tesisi Kuruldu

Çeşme ve Alaçatı’ya hizmet verecek 12 milyon liralık arıtma tesisinin tamamlandığı müjdesini veren Başkan Tütüncüoğlu: “Denizimizi korumak, mavi kalmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Çeşme'de Dev Arıtma Tesisi Kuruldu
Çeşme belediyelerinin ortak iştiraki Çeşme-Alaçatı Çevre Koruma Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (ÇALBİR) bünyesinde ilçenin öz kaynakları kullanılarak 100 bin nüfusuna hizmet verebilecek dev bir arıtma tesisi kuruldu. Çeşme ilçesinin artan nüfusu hesap edilerek 25 yıl sonraki nüfus gözetilerek kurulan arıtma tesisinin sessiz sedasız faaliyete soktuklarını ve 27 Haziran’dan beri çalıştığını söyleyen Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, hiçbir kredi alınmadan öz kaynaklarla yapılan tesisin yaklaşık 12 milyon liraya mal olduğunu söyledi.

Çeşme ve Alaçatı’nın mevcut toplam nüfusunun 35 bin dolaylarında olduğu bilgisini veren Tütüncüoğlu, “Atıksu arıtma tesisimiz, 21 bin 600 metreküp suyu aynı anda arıtabiliyor. 100 binlik bir popülâsyona hizmet edebilecek kapasitede” diye konuştu.

‘TAMİRİ ZOR YARALARI ÖNLEDİK’
İzmir Körfezi örneğini vererek, deniz temizliğinin önemine dikkat çeken Başkan Tütüncüoğlu, “Özellikle Çeşme gibi ilçe halkının geçiminde denizin büyük pay sahibi olduğu yerlerde denize ayrı bir önem verilmeli. Denizin kirlenmesine ve denizdeki canlıların yitip gitmesine müsaade edildikten sonra hem bölge hem de deniz tamiri çok zor tamiri zor tahribatlar ve onlarca, yüzlerce yıl iyileşemeyen yaralar alıyor. Denizi korumak, denizi temizlemekten çok daha sağlıklı ve çok daha az maliyetli. Çeşme’nin nüfusu ve denize bölgeleri karşılaştırıldığında, denizin kirliliği onlarca yıl belirti göstermeyecek olmasına rağmen, biz bu tesisi kurarak henüz kirlenmeyen, denizimizi daha tehlike oluşmadan koruma altına aldık. Bütünşehir Yasası ile İZSU’ya böyle bir arıtma tesisi devredecek olan tek ilçe Çeşme’dir” diye konuştu.

‘YEŞİLİ KORUDUK VE MAVİYİ KORUYORUZ’
Çeşme merkezin yanı sıra Ilıca, Çiftlik, Boyalık, Dalyan ve Residere mahallerinde de arıtma istasyonları olduğunu hatırlatan Başkan Tütüncüoğlu, Çeşme’nin kendi arıtmasını kuran nadir ilçelerden biri odlunu kaydetti.

Arıtma tesisinin, kentlerin öncelikli ihtiyaçları arasında yer almasına rağmen kirlilik baş gösterene kadar fark edilmeyen yatırımlardan olduğunu söyleyen Tütüncüoğlu, “Arıtma tesisleri, bu nedenle ne yazık ki birçok belediye tarafından acil olmayan yatırımlar arasında görülüyor. Fakat Çeşme’de esas olan yeşil ve maviyi korumak. Türkiye’de ağaç dikmeyen evlere oturma raporu vermeyen, elektrik ve su bağlatmayan tek belediyeyiz. Ağaç ve ormanları koruduk ve yeşilinin artmasını sağlayan imar kurallarımızla güvence altına aldık. Şimdi bu arıtma tesisiyle koruduğumuz mavi denizimizin mavi kalmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA