Malatya'dan Bayram Sofralarına Farklı Bir Tat

Malatya'da ramazan boyunca iftar sofralarının vazgeçilmezi olan yassı kadayıf, bayram öncesinde de en çok tercih edilen tatlılardan oldu.

Yassı kadayıf üreticileri, Ramazan Bayramı öncesinde yoğun mesai yapmak durumunda kaldı. Malatya'dan ve il dışından yoğun talep alan kadayıfçılar, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalıştı.

Kadayıf ustası Mehmet Zeyno, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır kadayıfçılık yaptığını, babadan kalma mesleği sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Yassı kadayıfı yılın 12 ayı yaptıklarını ifade eden Zeyno, vatandaşların bu tatlıyı ramazan ayında daha fazla tercih ettiğini belirtti.

Malatya'nın dışında, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, İçel gibi illere de yassı kadayıf gönderdiklerini kaydeden Zeyno, "Son günlerde bayram için vatandaşlara yassı kadayıf yetiştirmek üzere gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Eskiden kadayıf yapımında işçiliğin çok yoğun olduğunu kaydeden Zeyno, şimdiyse makinelerin işleri kolaylaştırdığını bildirdi.

-Tatlının yapılışı

Yassı kadayıfın yapılışı hakkında da bilgi veren Zeyno, önce hamuru, maya ve kabartma tozu da kullanarak hazırladıklarını söyledi.

Zeyno, hamurun ılık suyla yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları aktardı:

"Hamuru yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra hamurdan aldığımız küçük parçaları ocağa dökeriz. Dökme işlemi bittikten sonra çalışanlarımızla birlikte hamurun arasına ceviz koyar, katlarız. Sonra da yumurtaya bulandırırız ve yağda kızartırırız. Daha önce hazırladığımız şerbete kızarttığımız yassı kadayıfları batırırız. Kadayıfları çıkarır çıkarmaz şerbete batırmamızın nedeni, kadayıfların sıcak olması lazım ki şerbeti çekebilsin."

Yassı kadayıf alan vatandaşlardan Şeref Köylü ise her sene bayram için yassı kadayıf aldığını ifade ederek, "Bu yıl 5 kilogram alacağım. Misafirlerimize ikram ediyoruz. Çok güzel bir tatlı. Lezzetli ve gevrek olduğu için tercih ediyoruz. Eşim ve çocuklarım da seviyor. Bayram öncesi illa yassı kadayıf almamı istediler. Ben de onları kıramadım. Geldim, alıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA