Küresel Isınmada Anız Yangını Etkili Oluyor

KIRŞEHİR - Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, anız yangınlarının doğaya verdiği zaraların yanısıra küresel ısınmada da etkili olduğunu söyledi.

Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, anız yangınlarının ekili araziye ciddi zarar verdğini söyledi.

Kırşehir'in kurak bir iklim kuşağında olmasından dolayı topraklarının yüzde 80'nde hububat yetiştirildiğini ifade eden Şahin, hububat tarımında en çok karşılaşılan sorunun ise anız yangını olduğunu kaydetti.

Tarlayı sürmeyi kolaylaştırmak amacıyla anız yakıldığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Bazı çiftçilerimizi sürekli eğitmemize rağmen anız yangını çıkartıyor. Bu aslında çiftçilerimizin istemeyerek de olsa yaptıkları bir şey. Özellikle anız yangınlarında, toprağın fiziksel yapısı değişmesi ve organik madde yönünden zararlar oluyor. Üçüncüsü, doğaya ciddi manada tahribatlar veriliyor. Son yıllarda gerek küresel ısınma olsun, gerek ozon salgısı olsun, bunlarda büyük manada anız yangınlarının etkisi var. Buradan vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz. Aslında göreceli olarak faydalı gördükleri yangınlar ciddi manada toprağın organik yapısını, toprağın beslenmesini ve tabiri caizse geleceği ve toprağı bitiriyor. Gerek yasal düzenlemeler olsun, gerek eğitimler olsun bu konuda vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Vatandaşımızın toprağına sahip çıkmasını istiyoruz. Toprak milli bir olaydır. Bu milli olaya milli duyarlılık gösterileceğine inanıyorum."

Kaynak: AA