Chp ve Ak Partili Yöneticilerden Ergenekon Davası Yorumu

Ergenekon davasının açıklanan kararlarına tepkiler sürerken, İzmir'de AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir il başkanlarından karara yönelik değerlendirmeler geldi.

Chp ve Ak Partili Yöneticilerden Ergenekon Davası Yorumu
AK Parti'ye bayram ziyaretinde bulunduktan sonra İHA'ya açıklama yapan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Ergenekon davasında açıklanan sonuçların ve ağır cezaların toplumun vicdanında yara açtığını belirterek, davayı 'asrın garabeti' olarak nitelendirdi.

AK PARTİ'YE OY VERENLER BİLE CEZALARI ÇOK BULDU
Engin, çıkan kararların Yargıtay sürecinde düzeltilmesini umduklarını vurgulayarak, AK Parti'ye oy verenlerin bile cezaları çok fazla bulduğunu kendisine ilettiğini belirtti.

Uzun süredir devam eden bir dava olduğunu anlatan Engin, şöyle konuştu: "AK Parti sözcüleri veya medyası asrın davası diyor, bize göre asrın garabeti. Maalesef toplumun vicdanını zedeleyen bir karar çıktı, umuyorum hukuk içerisinde, Yargıtay sürecinde düzeltilir veya daha sonra parlamentonun çıkaracağı yeni yasalarla düzeltilir. Tabi ki hukuk devletinde yargı önemlidir ama bu kararla toplumun vicdanı rahatsız olmuştur. Hemen hemen AK Parti'ye oy verenler bile 'Bu, çok oldu' diyor. Ben bunun düzeltileceğine inanıyorum."

ARTIK DARBEYE TEŞEBBÜS EDECEK İNSANLARIN DAHA ÇOK DÜŞÜNMESİ GEREKECEK
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ise, dava sonuçlarını, 'Türkiye'de artık hukukun üstünlüğünün tescillendiği anlamına geldiği' şeklinde değerlendirdi.

Akay, mahkemenin verdiği kararı kişisel bazda yargılamalarının mümkün olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz geneline bakıyoruz. AK Parti kurulduğu gün, sayın Başbakanın verdiği beyanatta altını çizerek söylediği bir söz vardı; 'Artık Türkiye'de üstünlerin hukukunu değil hukukun üstünlüğünü savunuyoruz' diye. Dünkü karar hukukun üstünlüğünün gerçekleştiğini ve Türkiye'de birkez daha tescillendiğini gördük. Dava sonucunda darbe yapma teşebbüsünün net olarak ortaya çıktığını, bundan sonra darbeye tevessül ve teşebbüs edecek insanların daha çok düşünmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoum. Bu önemli Türkiye için. Bekleyelim, Yargıtay aşaması var. Gerekçeli karar açıklanır, nasıl bir karar verecek, kararın arkasında ne gibi delilleri olacak mahkemenin, onu görelim. Yargıtay aşamasından sonra da gerekli şeyler yapılır."

BENİM İŞİME YARAYAN HUKUK HUKUKTUR ANLAYIŞI HUKUK DEĞİLDİR
Hukuka ve kararlarına siyasetçiler başta olmak üzere herkesin saygılı olması gerektiğinin altını çizen AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hukuk kendi işini yapıyor, siyasetçilerin çok fazla da hukuka karışması uygun değil. Geçmişte hep bunlar yapıldı. Sayın Başbakanımız şiir okuduğu için cezaevine atıldığında da Türkiye'de hukuk vardı, bugünkü kararlarda da hukuk var. Yani benim işime yarayan hukuk hukuktur, yaramayan hukuk hukuk değil. Bu anlamda siyasilerin birazcık daha beyanatlarına dikkat etmeleri lazım. Sonuçta Türkiye bir hukuk devleti. Biz hukukun üstünlüğüne inanan bir partiyiz, bazı şeyleri zamana bırakmakta yarar var."
Kaynak: İHA