Denizlerde Avlanma Yasağı Sona Eriyor

SAMSUN - Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ''Gırgır ve trol ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı gırgır gemileri için 1 Eylül'de, trol gemileri için de 15 Eylül'de sona erecek" dedi.

Sezonun 1 Eylül'de açılması dolayısıyla Canik Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi.

Davetliler, balıkçı teknesiyle denizde tur attı.

Güven, yeni sezonun açılışıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, 2013-2014 balıkçılık sezonunun bereketli, bol kazançlı olmasını diledi. Bakanlıklarının su ürünleri avcılığıyla ilgili tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av arazları bakımından yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirdiğini ifade eden Güven, "Balıkçılarımızın bu düzenlemeye uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, balık stoklarımızın sürdürülebilirliği için önemli" dedi.

''Gırgır ve trol ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı gırgır gemileri için 1 Eylül'de, trol gemileri için de 15 Eylül'de sona erecek" diyen Güven, "Gırgır ağları ile avcılık yapacak balıkçı gemilerinin, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüklerinden avcılık izin belgesi almaları gerekmekte. Karaya çıkış noktalarından sevk edilen 50 kilogram ve üzeri tüm balıklar için nakil belgesi alınması zorunludur" ifadelerini kullandı.

Güven, şunları kaydetti:

"İlimizde su ürünleri stoklarımız üzerindeki aşırı av baskısını azaltmak için av ile av gücü arasındaki dengeyi kurmak amacıyla 2012 yılında 12 metrenin üzerindeki 27 balıkçı gemisine 5 milyon 682 bin lira ödenerek av filosundan çıkarılması sağlanmıştır. 2013 yılında ise 10 metrenin üzerindeki balıkçı gemileri destekleme kapsamına alınmış olup müracaat için son gün 20 Eylül'dür. Bu sezon da denetimlerimizi daha etkin kılmak için gerekli bütün tedbirler alınmıştır."

Kaynak: AA