Bakan Mehdi Eker Balık Avı Sezonunu Trabzon’da Açtı

Balık avı sezonunun 1 Eylül tarihinde sona erecek olması nedeniyle denizlerdeki balık avı sezonu bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katılımı ile Trabzon’da açıldı.

Bakan Mehdi Eker Balık Avı Sezonunu Trabzon’da Açtı
Valilik ziyareti sonrasında Çarşıbaşı ilçesinin Yoroz Limanı’na geçen Bakan Mehdi Eker, burada düzenlenen törene katıldı.

Horon ve kolbastı gösterisini izleyen Bakan Eker’in cep telefonu ile kolbastı gösterisini çektiği, ayağı ve eli ile ritim tuttuğu gözlendi. Ardından törendeki konuşmalara geçildi

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Karadeniz’in Türkiye balıkçılığının yüzde 75’ini karşıladığını söyledi.

Tekne sayısı bakımından da Türkiye’nin sahip olduğu balıkçılık filosunda Karadeniz’in payının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Eker “Biz ekmeğini Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında, derinliklerinden bulup çıkaran balıkçı esnafımıza, ‘Rast ele’ diyoruz, ‘Vira Bismillah’ diyoruz. Hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Hükümet olarak diğer bütün alanlarda olduğu gibi balıkçılıkla uğraşan vatandaşlara da olabildiğince destek olmaya çalıştıklarını hatırlatan Eker “Hükümetimiz kurulduğunda ÖTV’siz mazot uygulaması başladı.

2004 yılında başlayan bu uygulamayla bugüne kadar verilen destek 911 milyon lirayı buldu. 2003 yılında da denizlerde ve iç sularda su ürünleri üretmek, balık üretmek için de destek başlattık. Orada uyguladığımız destek miktarı da 800 milyon liranın üzerinde. Toplamda eski parayla 1 katrilyon 700 trilyon liranın üzerinde iki kalemde balıkçılarımıza destek sağladık” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 650 BİN TON
“Türkiye’de 2012 yılında su ürünleri üretimimiz 650 bin ton. Bunun 430 bin ton civarındaki kısmını avcılıktan, kalanını yetiştiricilikten elde ettik” diyen Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü.

Toplam balığımızın üçte ikisini denizden avlayarak elde ediyoruz. Halbuki dünya 94 milyon tonu avcılıktan, 63 milyon tonu da yetiştiricilikten elde ediyor. Avcılıktan elde edilenin yetiştiricilikten elde edilene göre nispeti bize göre çok daha az. Eğer evlatlarımız, torunlarımız balıkçılık yapmaya devam edecekse o zaman balıktaki stokları dikkatli yönetmek durumundayız. Avımızı da bunun hesabıyla yapacağız. Balıkçı için de ülkemiz için de Karadenizli için de altın yumurtlayan tavuktur, ekmek kapısıdır. Biz bunu bir defada yiyip tüketmekle kendimize zarar veririz. Aldığımız tedbirler, uyguladığımız politikalar, stokları doğru yönetmek, gelecekte torunlarımızın da buradan balık avlayabilmesine imkan tanıyacak bir uygulamayı hayata geçirmek içindir. Yetiştiriciliğe önem vermek durumundayız. Bu maksatla Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzde artık sadece bu stokları yönetmekle kalmıyoruz. Özellikle kalkan gibi bazı balık türleri yönünden yavruları yetiştirip denize bırakma suretiyle balık stokunu artırmak istiyoruz.”

BALIK TÜKETİMİ ARTIYOR
Bakan Mehdi Eker, son yıllarda balık tüketiminin arttığına dikkat çekerek “Balık tüketimi artıyor, üretimi fazlalaştırmak suretiyle talebi karşılamak durumundayız. Avı fazlalaştırarak bunu sürdürmemize imkan yok. Tatlı su kaynaklarımıza 10 yılda 57 milyon sazan balığını bıraktık. Kalkan ve mersin balığını Karadeniz’de çeşitli bölgelere bıraktık. Ulusal balıkçılık veri toplama programı başlattık. Trabzon’da yeni bir merkez kuruyoruz. İlk defa bir su ürünleri gen bankası ve biyoteknoloji merkezi kuruyoruz. 5 milyon lira değerinde bir proje. Kalkınma Bakanlığına sunuldu. 2014 yılı içinde faaliyetlerine başlayacak. Balıkçının balığı iyi pazarlayabilmesini sağlayacak, balığın fiyatının olması gerekenden daha aşağılara düşmesini önleyecek, tüketicinin de talebini karşılayacak bir yöntem olması lazım. Soğuk hava depolarımızın, pazarlama merkezlerimizin buna göre olması lazım. Balığın işlenmesi ve pazarlanmasında yararlanılacak işletmelere 1.5 milyon euroluk yatırıma kadar yüzde 50 hibe veriyoruz. Mesele sadece balığı avlayıp o anda satmak değil, bunu işleyecek, pazarlayacak işletmeler kurmak. Koruma ve kullanma dengesini gözeteceğiz. Kaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde tüketeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Mehdi Eker, temsili balık mezatına katılarak istavrit ve mezgitten oluşan balıklarınınasıl satıldığına şahit oldu. Mezat sonrası Bakan Mehdi Eker ve beraberindekiler balıkçı teknesi ile deniz turuna çıktılar.
Kaynak: İHA