Akdenizli Balıkçıların Umudu Sardalyada

MERSİN - Denizlerde av yasağının yarın sona erecek olması dolayısıyla bu gece "vira bismillah" diyecek Akdenizli balıkçılar, sezonda en çok sardalyadan umutlu.

Ağlarını ve teknelerini son kez kontrol eden balıkçılar, avlanmaya çıkacakları saati beklemeye başladı.

Bu yıl verimli bir sezon geçirmeyi ümit eden balıkçılar, av yasağının sona ermesiyle farklı balıkların sofralardaki yerini alacağını belirtiyor. Tuttukları balıkların para etmemesinden yakınan balıkçılar, ilde balıkçı hali kurulmasını istedi.

Karaduvar Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erol İnan, AA muhabirine, hazırlıklarını tamamlayan teknelerin, kaptanları ve tayfalarıyla denize açılmak için geceyi beklediğini söyledi.

Sezonun verimli geçeceğini tahmin ettiğini belirten İnan, "Teknelerimiz boyaları yapılıp, süslenerek denize süzülmeye hazır hale getirildi.

Ağlarımız tek tek bakımdan geçirildi. Ekipler geceyi beklerken bir yandan da son rötuşlarını yapıyor" dedi.

Akdeniz'de ağların en çok sardalyayla dolmasını beklediklerini vurgulayan İnan, şöyle konuştu:

"Diğer balıklar da var ama sardalya, Akdeniz balıkçısının vazgeçilmezi. Karadeniz'de hamsi neyse, Akdeniz'de de sardalya o anlama geliyor. İnşallah balıkçılarımız bu sene çok balık tutar ve değerinde satar. İnşallah verilen emeklerin karşılığını alırız. Çünkü balıkçılar her geçen sezon daha çok sıkıntı çekmeye başladı.

Tuttuğumuz balık para etmiyor. Bunun yanında girdi maliyetleri oldukça fazla. Bu sezon balıklarımızın para edeceğini, yüzümüzün güleceğini tahmin ediyoruz."

Avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasına da tepki gösteren İnan, "Teknelerimiz 24 metrede avlanmaya uygun değil. Bu durumda bazı teknelerimiz açılamıyor. Balık tutarak geçinenler bu yüzden para kazanamıyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

İçel'e balık hali yapılması gerektiğini ifade eden İnan, halin yapılmasıyla balıkçının emeğinin karşılığını alabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA