(özel Haber) Savaştan Kaçan Suriyelileri Bu Kez Kiralar Vurdu

Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler Hatay genelinde yükselen kira bedellerini ödemekte zorlanınca çareyi ülkelerine dönmekte buluyor.

(özel Haber) Savaştan Kaçan Suriyelileri Bu Kez Kiralar Vurdu
Suriye'de iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaş ülkeyi harabeye çevirirken, canlarını kurtarmak isteyen halk ise sınır bölgelerine akın ediyor. Suriye sınırında bulunan Hatay'ın Reyhanlı ilçesine günde yüzlerce sığınmacı geliyor. 65 bin nüfuslu ilçede şu anda bulunan Suriyelilerin sayısının 50 bini geçtiği tahmin ediliyor. İlçe merkezinde oluşan yığılma nedeniyle kentte kiralar 5 kat arttı.

Savaş öncesinde ortalama 250 TL olan ev kiraları Suriyelilerin gelmesiyle 750 liraya yükseldi. Şu anda ilçede bin ile bin 500 TL arasında değişen evlerin kiraları ise gittikçe yükseliyor. 500 TL'den kiracıya verilen evlerden kiracılar çıkarılarak daha yüksek fiyatlara kiracı arayışları yaşanıyor. Buna karşın kentte Suriyelilere kucak açıp evini bedava veren insan sayısı da hayli yüksek. İlçede yıkık dökük iki odalı bir evin kirası ise 500 TL'den başlıyor.

Ülkesindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Muhammed Said, Reyhanlı'da yüksek ev kiraları nedeniyle bir evde 4 aile kaldıklarını söylüyor. Ev bulmakta zorlandıklarını aktaran Said, "Reyhanlı’da ev bulmakta zorlandık çünkü ev kiraları oldukça yüksek bizler de kirayı ödeyebilmek için 4 aile birlikte kalıyoruz. Oturduğumuz eve aylık 500 TL kira veriyoruz. 500 TL'ye ev bulamıyoruz. Bizden 700 -800 TL kira istiyorlar. Bizim de bu kadar kira verecek durumumuz yok” dedi.

Zor şartlar altında yaşadıklarını ifade eden Esma Azemed ise, "Kiraladığımız 4 odalı bu evde 8 aile yaşıyoruz. Her bir odada iki aile kalıyor. Savaş sebebiyle apar topar geldik. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Kocasının öldürüldüğünü ve kendisinin dul kaldığını belirten Esma Azemed, ”Şu an evde çalışan bir kişi var çalıştığı 500 lirayı ev kirasına veriyor. Bizler de mahalle halkının bize verdiği erzaklar ile karnımızı doyuruyoruz” şeklinde konuştu.

Kırık dökük bir ev için 500 TL kira ödediklerini kaydeden Zekeriya Azameddin ise, "Buradaki yaşantımız perişan halde ne yapacağımızı bilmiyoruz komşularımızın yardımıyla geçiniyoruz herkes perişan oldu” dedi.

İlçede emlakçılık yapan Ali Yıldız ise Reyhanlı'da ev kiralarının çok yükseldiğine dikkat çekti. Yıldız, "Suriyeliler Reyhanlı’da ev bulmakta zorlanıyor çünkü kiralar yüksek bizler bunu yanlış buluyoruz fakat bazı ev sahipleri bunu fırsat bilerek ev kiralarını yüksek tutuyor. İlçede ev kiraları bin TL’ye kadar yükseldi, bunun önüne geçilemiyor. Suriye’den gelenler mecbur oldukları için kiralamak zorunda kalıyorlar ve ellerindeki tüm parayı kiraya vererek parasız kalıyor. Günleri bitince kirayı vermekte zorlanıyorlar ve ev sahibiyle sorunlar yaşanıyor, elektrik ve su parasını ödemiyorlar ciddi bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

Reyhanlı’ya gelen Suriyelilerin yerli halkın ev bulmasına da engel olduğunu belirten Yıldız, önceden ev kiraları Reyhanlı’da oldukça düşük olduğunu şimdi ise 2 odalı bir evin aylık kirasının en düşük 500 TL olduğunu belirterek ev bulamayan Reyhanlı halkının başka ilçelerden ev bulup oraya yerleştiklerini belirtti.

Kaynak: İHA