Ovit-uzungöl Hattı’na 170 Milyon Euro’luk Turizm Yatırımı Planlanıyor

Ovit-Uzungöl hattı Kış Turizmi için hazırlanan Master Planı’nda bölgeye oteller ve kayak tesisiyle toplamda 170 milyon Euro civarında bir yatırım öngörülüyor.

Ovit-uzungöl Hattı’na 170 Milyon Euro’luk Turizm Yatırımı Planlanıyor
‘Her Mevsim Karadeniz Projesi Master Planı açıklandı. Proje, Uzungöl ile Ovit arasında Kış Turizmi’ni geliştirmeyi amaçlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, turizmin bölge için 3-4 ay olması yerine 12 ay gibi bir zamana yayılması amacını güttüklerini söyledi.

Kış turizmi ile ilgili Avusturya’nın bu konuda çok önde olduğunu düşündüklerini, bu bölgede bazı incelemelerde bulunarak raporlar çıkartıldığını kaydeden Hacısalihoğlu "Bölgemizde bu çalışmaların yapılabilmesi için Avusturya’dan bir teknik heyet getirildi.

Uzungöl ve çevresinde kış turizminin neler olabileceği konusunda bölge gelen heyete inceletildi. Bölgeyle ilgili veriler toplanarak bir çalışma yapıldı. Bunların yanında sadece Uzungöl değil genişleme kapsamında Uzungöl’den Ovit’e kadar ileriye dönük bir proje olarak düşünüldü. Farklı bir bölge olarak Düzköy Yaylası’nda da benzer bir turizm nasıl olabilir ve turizm açısından hemen şehri yanında olan sera gölünü de turizme katılması konusunda hangi alternatifler olabilir diye bir çalışma yapılması gerektiğini gündeme getirerek projenin içerisine koyulmaya çalışıldı” dedi.

Hacısalihoğlu, yapılan bu çalışmalar sonucunda bölgeye oteller hariç kış turizmi ile ilgili yaklaşık 130 Milyon Euro’luk bir yatırım söz konusu olduğunu belirtti.

Bölgedeki turizmin artırılması ile ilgili 7 bin civarında bir yatak kapasitesi ön görülmüş olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu,"Bununla ilgili kayıtlarda gözüken 3 bin 800 dışarda bıraktığımız zaman 3 bin 200 önerilen bir yatak kapasitesi ve buna bağlı olarak da yatırım miktarı yaklaşık 40 milyon Euro civarında bir yatırım söz konusudur. Oteller ve kayak tesisiyle toplam da 170 milyon civarında olan bir yatırımdır. Bu tamamen özel sektörün yapacağı bir yatırımdır. Projenin geleceğe dönük ekonomik katkısına bakıldığında 5 yıllık geri dönüş planı olan bu yatırımda önümüzdeki 49 yıllığı hesapladığımızda yaklaşık 1,5 milyar Euro’nun üzerinde ekonomik katkı sağlayacağı aşikardır” diye konuştu.

YURTDIŞI YATIRIMCILARININ GÖZÜ UZUNGÖL’DE
Başkan Hacısalihoğlu yurt dışından görüşülen yatırımcıların projeyi komple istediklerini hatırlatarak yabancı yatırımcı olacağı gibi yerli yatırımcıları da bu kapsamda görmek istediklerine dikkat çekti. Hacısalihoğlu"Proje yatırımcıya hazır bir proje haline gelmiştir. En kısa zamanda buranın yatırıma dönüşeceğini düşünüyoruz. Proje ve yatırımın şimdiden bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Projeye katkısı olan bütün kurumlarımıza tek tek teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Avusturya merkezli HIS firması sahiplerinden Nezih İşçi ile Kurt Danksagmüller, özellikle Türkiye'de Uzungöl'de planlanan kış turizmi gibi bir başka mekan bulunmadığını söylediler. Çift dağ yamaçlarında, seviyelere göre pist alanları, sürekli kar ve bir safari pisti oluşturduklarını ifade eden İşçi, safari parkurunun ortadan Uzungöl gibi nostaljik bir tatil beldesi ile kesiştiğine dikkat çekti. Yine Türkiye'de hiç olmayan çocuk kayak merkezinin de aynı mastır plan içinde yer aldığını sözlerine eklediler.
Kaynak: İHA