Babasının Hayrına 1,5 Ton Plastik Kapak Topladı

SİVAS - SEYİT AHMET EKSİK - MERVE TOPUZ - Sivas'ta bir hastanede görev yapan ve 2 sene önce vefat eden babasının adına hayır işlemek amacıyla çocukları ve tanıdıklarının yardımıyla 1,5 ton mavi kapak toplayan hemşire Neslihan Demirkan Gürleyük, bedensel engellilere tekerlekli sandalye temin edilmesi amacıyla kapakları Hayat Ağacı Derneğine teslim etti.

Uluanak Mahallesi'nde ikamet eden, iki çocuk annesi Gürleyük,Sivas Belediyesi ve Hayat Ağacı Derneği iş birliğinde yürütülen "Mavi Kapak Toplama Kampanyası"na 1,5 ton mavi kapakla destek verdi. Gürleyük'ün evinde çuvallarda biriktirdiği mavi kapaklar, görevlilerce kamyonete yüklenerek Hayat Ağacı Derneğine götürüldü. Dernek yetkilileri, Gürleyük'e duyarlı davranışından dolayı teşekkür etti.

Gürleyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında hayatını kaybeden babası İbrahim Demirkan'ın cenazesinde plastik şişelerin ve kapakların çöpe atıldığını görünce, bu kapakları biriktirerek babası adına hayır yapabileceğini düşündüğünü belirterek, "O kadar kapağın çöpe gitmesine gönlüm razı olmadı. Kuzenlerime, yeğenlerime 'bu kapaklar çöpe gitmesin, toplayalım en azından dedenizin anısına bir engelli vatandaşımıza yardımcı olalım' önerisinde bulundum" dedi.

Bu doğrultuda, engellilere tekerlekli sandalye temin etmek için mavi kapak toplamaya başladıklarını anlatan Gürleyük, ilk gün 500 kapak topladıklarını dile getirerek, "Kampanyayı araştırıp öğrendikçe kilolarca toplamak gerektiğini öğrendik. Daha sonra ise özellikle kapak toplamak için yürüyüşlere çıktık. Hatta 40 kapak toplamak için 7 kilometre yürüdüğümüz günler oldu. Bin, 4 bin, 10 bin kapak derken bu kapaklar çoğaldı, damlaya damlaya göl oldu, hatta sel oldu aktı. 1,5 ton kapak biriktirdik" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 2 yıldır her gittiği yerde kapak topladığını ifade eden Gürleyük, "Amacımız sadece babamın anısına hem bir engelli vatandaşımızı mutlu etmek hem de hayır duasını alabilmek" diye konuştu.

-"Amacımız doğayı da korumak"

Bu kampanyayla engellilere yardımın yanı sıra doğayı da korumuş olacaklarını belirten Gürleyük, şunları kaydetti:

"Sadece engellileri mutlu etmenin dışında doğadan bu kadar plastik kapağı kaldırıp ülkemize, ekonomimize de bir katkımız olsun istedik. Bir şeyler başardık diye düşünüyorum. Ben sadece ailemle bu kadarını başarabildiysem halkımız hep birlikte el ele verirsek bunları daha da çoğaltabileceğimize, hem doğamıza hem de ülke ekonomimize çok katkısı olacağına inanıyorum. Kapakları teslim ediyoruz ama kapak toplamaya devam edeceğiz. Biraz daha birikince yine engelli vatandaşlarımıza yardımcı oluruz. Annem, kardeşlerim, çocuklarım, kuzenlerim, yeğenlerim, iş arkadaşlarım, komşularım, tanıdığım tanımadığım herkese bu işi duyurarak kapak topladım. Akşamları herkes yürüyüş yapmak için çıkar dışarıya, biz ise 'hadi kapak toplayalım' diye çıkardık. Yol üzerinde gördüğümüz herkese, ulaşabildiğimiz her esnafa bu işi yaymaya çalıştık, biriken kapakları topladık. Bu kampanyada emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum."

Gürleyük'ün 8 yaşındaki kızı Ceren Gürleyük ise annesine kapak toplama işinde yardım ettiğini belirterek, "Akşamları yürüyüşe çıkarken her gördüğümüz kapağı alıyorduk, arabaların altına bakıyorduk. Kapak toplamaya böyle başladık ve devam edeceğiz. Kapakları dedemin anısına engelli vatandaşlara yardım etmek için topladık" dedi.

Kaynak: AA