Ağlar Denizle Kucaklaşmayı Bekliyor

SİNOP - Av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek denize açılmaya hazırlanan Karadenizli balıkçılar, eksiklerini gidermek için yoğun tempolarını sürdürüyor.

Teknelerinin bakımıyla ağlarının onarımını yapan balıkçılar, ağlarını denizle kucaklaştırmayı bekliyor. Denize indirdikleri teknelerinin son kontrollerini yapan balıkçılar, bir yandan da ördükleri ve yeniledikleri ağlarını teknelerine yüklemeyi sürdürüyor.

Sinop Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Recep Batmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl balıkta iyi bir sezonun kendilerini beklediğini söyledi.

Geçen sezon bolca avlanan palamudun göç balığı olduğunu vurgulayan Batmaz, "Palamut Karadeniz'e geliyor, 2-3 ay burada yavrusunu yetiştiriyor. Suların soğumasıyla gidiyor. Bu sezon meteorolojik koşullar palamudun yavrusunun büyümesine ve üremesine müsaade etti .Bu yıl balıkta iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de balık yeme alışkanlığının kişi başına ortalama yılda 8 kilogram olduğunu anlatan Batmaz, "Bu çok düşük bir rakam. Aşırı derecede piyasaya balık çıktığı zaman, arz talep dengesinin üstüne çıktığında fiyatlar düşüyor ve balıkçı para kazanamama durumuna giriyor. İnşallah bundan sonra böyle durumlar olmaz. Vatandaşlarımıza da normal fiyatla balık yedireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

-"Hamsi balıkçılığın lokomotifi"

Avlanma yasağının süresinin çok uzun olduğunu savunan Batmaz, "Dünyanın hiçbir yerinde nisan ayının 15'i ile ağustos ayının sonuna kadar, yani 4,5 aylık bir balık yasağı yok. Sezona sıkıntılı bir şekilde giriyoruz. Geçen sezon hamsi de olmadı. Hamsi bu işin lokomotifi. Hamsi olmadığı zaman balıkçı ekonomisini ya ucu ucuna yettiriyor ya da büyük zararlarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

Dünyada en etkili balık avlayan ekibin "gırgır ekibi" olduğunu belirten Batmaz, şöyle devam etti:

"Bunun dışında hiç kimse, hiçbir ekip bunlar kadar balık tutamaz. Teknik donanımlarıyla aşırı derecede balık tutulabilir. Türkiye'de 2 bin civarında gırgıra hizmet eden tekneler vardır. Bunun dışında yaklaşık 17 bin küçük tekne var. Bu teknelerin en az yüzde 70'i memurun, emeklinin. Bunlar da avcılık yapıyor. Bana göre bu konuyla ilgili yasal kıriterler getirilmeli. Biz bu işten muzdaribiz. Türkiye'de bir balıkçılık gerçeği varsa bununda lokomotifi gırgır ekipleridir."

-"Hamsi bu sezon iyi gözüküyor"

Sinop Korucuk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Talat Baş ise av yasağının bitmesiyle palamut sezonunun bu yıl çok iyi geçeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

"İnşallah bu yıl ümitlerimiz boşa çıkmaz" diyen Baş, "Hamsi de bu sezon iyi gözüküyor. Geçen yıl Karadeniz'de hamsi hiç olmadı. Bu durum bizi sıkıntılara soktu. Bu sezon işaretler iyi gösteriyor. Bu arada palamudun bol olması hamsiye zarar verebilir. Palamut, çinekop, lüfer fazla olduğunda hamsiyi bitiyorlar. Hamside ondan bir tedirginliğimiz var. İnşallah bu sezon hepsi iyi olur diye tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Balık satıcısı Namık Ünlü de son hazırlıkların sürdürüldüğünü, yeni sezonda palamut işaretlerinin balıkçıdan yana gözüktüğünü söyledi.

Kaynak: AA