TŞOF Başkanı Apaydın’dan Bayram Uyarısı

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatile çıkacakları uyaran Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, bayramlarda belli noktalarda araç yoğunluğunun normal günlere oranla 10 kat arttığını belirterek, “Yola 1-2 gün önceden, trafiğin az olduğu saatlerde çıkılmalı.

TŞOF Başkanı Apaydın’dan Bayram Uyarısı
Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın. Mutlaka mola verin. Bayramlarda yoğunlaşan trafik kazaları hepimizi üzüyor. Ama vatandaşımızın trafik kurallarına uyma konusunda sıkıntısı sürüyor” dedi.

Bu yıl bayram tatilinin 4 gün gibi kısa oluşunun kimseyi rahatlatmaması gerektiğini belirten Fevzi Apaydın, “Geçen yıl Ramazan bayramı tatilinde 56'sı ölümlü, bin 785'i yaralamalı toplam bin 841 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 74 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 61 kişi de yaralandı. Son 6 yıldaki bayramlarda ise 118 bin 812 ölümlü-yaralamalı trafik kazası oldu. Bu kazalarda bin 204 kişi hayatını kaybederken 40 bin 892 kişi de yaralandı. Olaylardan ders alıp kurallara uyan sürücülerimiz, bu bayramda trafik canavarına dikkat etsinler. Çünkü karayollarının yoğunluğu normalden 10 kat fazla olacak” ifadelerini kullandı
.

“BAYRAMLARDA KAZALAR ARTIYOR”
Ülkemizde son 40 yılda sürücü sayısının 30 kat arttığını ve 2013 Mayıs ayı itibariyle 17 milyon 440 binin üzerinde araç bulunduğunu da kaydeden Apaydın, “Ülkemizde geçen yıla göre araç sayısı yüzde 32,4, kaza sayısı yüzde 92, maddi kayıp ise yüzde 150’den fazla arttı. Türkiye, üyesi olmayı istediği AB ortalamasının 2 katı, diğer gelişmiş ülkelerin neredeyse 4 katına varan ölü sayısını hak etmiyor. Ölen insanlarımızın yüzde 16’sı 0-14 yaş grubundaki çocuklar. Bu nedenle önde ve arka koltuklarda emniyet kemerini mutlaka kullanalım. Emniyet kemeri kullanımının hayat kurtardığını herkes bilmeli” uyarısını yaptı.

“KAZALARIN ÖNLENMESİ KANUNLA OLMAZ"
Trafik kazalarındaki en büyük payın insana ait olduğunu belirten Apaydın, “Sorunun çözümünde, vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve trafik bilincinin arttırılması çalışmaları çok önemli. Trafik kazaları sorunu, sadece devletin düzenlemeleri ve yatırımlarıyla halledilemeyecek bir sorun olduğunu biliyoruz. Trafikte yer alan her sürücü, hatta yaya ve yolcuların da üzerine düşen sorumlulukları bulunuyor. Son yapılan yasal düzenlemelerle ehliyet alımı daha sıkılaştırılmıştır. Ancak sorunların toptan çözümü sadece kanun yapmakla olmuyor, bu kanunlara uygun davranışların kurumlar ve vatandaşlar tarafından da benimsenmesi gerekiyor. Yapılan yatırımların olumlu geri dönüşleri alınmaya başlanmıştır. Ulaştırma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yaklaşık 21 bin 227 kilometrelik bölünmüş yol uygulaması, karşılıklı çarpışmaları ortadan kaldırdığından, trafik kazalarında bazı kesimlerde yüzde 90’a varan azalmalara neden olmuştur. Trafik kazalarının oluşumunda en büyük pay, yüzde 95’den fazla bir oranla insan kusurudur” dedi.

TRAFİK KAZALARINA NEDEN OLAN BAŞLICA SÜRÜCÜ KUSURLARI
Apaydın, trafik kazalarına neden olan başlıca sürücü kusurlarının şunlar olduğunu açıkladı: "Araç hızını yol, hava ve trafiğin şartlara uydurmamak yüzde 34, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak yüzde 16, doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak yüzde 14, arkadan çarpma yüzde 10, manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak yüzde 6, şerit ihlali yüzde 5, trafik güvenliği ile ilgili diğer kurallara uymamak yüzde 3, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretinde durmamak yüzde 3, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek yüzde 3, alkollü olarak araç kullanmak yüzde 1, kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak yüzde 1 ve geçme yasağı olan yerlerden geçmek yüzde 1."
Kaynak: İHA