Ato Başkanı Bezci: “Kuşoğlu’nu Kuşlar Yine Yanıltmış”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu’nun “Salih Bezci’nin seçildiği şirkette temsil ve bağlayıcısı işlem yapmaya yetkili olmadığı” yönünde iddialarının bilgisizlikten ve yanıltılmaktan kaynaklandığını söyledi.

Bezci, “ATO seçimlerini içlerine sindiremeyenler şimdi de bu yolla ATO’nun faaliyetlerine engel olmaya çalışıyorlar. Şirketimin temsil ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkili kişisi olarak kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde seçildim. İşimin başındayım” dedi.

Bezci yaptığı yazılı açıklamada, Plato Yapı Anonim Şirketi’nin temsilcisi olarak ATO seçimlerine katıldığını belirterek, Plato Yapı Anonim Şirketi adına 6 Mayıs 2013 tarihli genel kurulda ve ondan önce de 23 Mart 2010 tarihli genel kurulda şirketi temsil ve ilzam için yetkilendirildiğini bunların da 9 Mayıs 2013 tarih ve 8316 sayılı ve 29 Mart 2010 tarih ve 7531 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde tescil ve ilan edildiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik hükümlerini hatırlatan Bezci, “Yönetmeliğin 6. Maddesinde, ‘Temsil ile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili temsilcinin, yetki süresinin sona ermesi halinde, aynı temsilcinin seçim tarihinden önceki altı aylık süre içinde kesinti olsa dahi kendisinden önce başka bir temsilci yetkilendirilmeden yeniden yetkili kılınması durumunda, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsadığı kabul edilir’ hükmü yer alıyor. Bundan da anlaşılacağı gibi şirketimi temsil ve ilzam yönünde hiçbir sorunum yok” dedi.

Bezci, Kuşoğlu’nun “seçildiği AŞ adına tek başına çek imzalayabilir mi?” sorusuna da cevap olarak şunları söyledi: “Şirketimizin genel kurulunda temsil ve ilzam borç ve taahhüt altına almak açısından benim ve bir diğer arkadaşımızın ismi belirlenmiştir. 5174 sayılı kanun ve bu kanun kapsamında çıkarılan yönetmeliklerde; müşterek temsil ve ilzam yetkisine sahip tüzel kişilerin oda organlarında temsil edilemeyeceğine dair her hangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Aksine 5174 sayılı yasanın 83. Maddesi uyarınca; ‘Ticaret şirketlerinde gerçek kişi temsilcinin şirketin ortağı ve/ veya yöneticisi olması yeterlidir’ denilerek bu duruma cevaz verilmektedir”
“TÜRKİYE’DE YÜZDE 70 AYNI ŞEKİLDE SEÇİLİYOR”
Anonim şirketlerde temsil ve ilzam yetkisinin genelde birden fazla kişiye ortak olarak verildiğini de belirten Bezci, Türkiye geneline bakıldığında oda ve borsalarda şirket temsilcilerinin yaklaşık yüzde 70’inin aynı şekilde seçildiğinin görülebileceğini söyledi.

Kaynak: İHA