Silvan'da Umke'nin Tatbikatı Gerçeği Aratmadı

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi , Sivil Savunma Arama Kurtarma ekiplerinin desteğiyle Silvan ilçesinde helikopter enkazında kalan yaralı kurtarma tatbikatı düzenledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaptıkları başarılı çalışmalarla adından söz ettiren UMKE, afetlere karşı her an hazır olabilmek için eğitimlerini aralıksız sürdürüyor. Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğünce düzenlenen eğitime katılan Batman, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır UMKE ekipleri, Silvan ilçesindeki Hassuni Mağaraları'nın bulunduğu alanda 4 gün kamp kurarak, zor şartlar altında yaralı kurtarma eğitimi aldı.

Eğitimin son gününde yaklaşık 60 kişilik sağlık ekibi, düzenlenen tatbikatla öğrendiklerini uygulamaya koydu. Tatbikatta, senaryo gereği UMKE ile Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri, Hassuni Mağaları'nın bulunduğu alanda, helikopter enkazı altında kalan yaralıları kurtardı. 10 kişilik ekip, yaralılara müdahale etmek için önce dağlık alana tırmandı. Daha sonra ekipler, sedyeye aldıkları yaralıların bazılarını halatların yardımıyla aşağıya indirdi. Bu sırada aşağıda bekleyen diğer ekip ise ilk müdahaleyi yaptıktan sonra yaralıları ambulansa aldı.

Yaklaşık bir saat süren tatbikat, gerçeği aratmayan görüntülere sahne oldu. Tatbikatı izleyen Diyarbakır Sağlık İl Müdürü Mehmet Sait Avar, daha sonra, eğitimi başarıyla tamamlayan sağlıkçılara sertifikalarını verdi.

Avar, gazetecilere yaptığı açıklamada, UMKE birimlerinin 2004 yılında Sağlık Bakanlığınca kurulduğunu anımsattı.

UMKE'nin yaklaşık 10 bin yerde kurulduğunu Diyarbakır'ın da bölge merkezi konumunda olduğunu belirten Avar, şunları söyledi:

"Bu amaçla Batman, Mardin, Siirt, Şırnak bölgesinden 50 üzeri ekip ve Diyarbakır Afet ve Acil İl Müdürlüğü Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği ekipleri ile Silvan ilçesi Hassuni Mağaraları'nda bir kurtarma tatbikatı uyguladık. Senaryo gereği helikopter kazası sonucu yaralıları dağdan aşağıya indirmeye çalıştık. Bu konuda bizlere yardımcı olan Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği ekipleri ile UMKE ekiplerine teşekkür ediyoruz."

Kaynak: AA