Kazı Çalışmalarına Sıcak Ayarı

DENİZLİ - Denizli'de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Laodikya Antik Kenti'nde arkeolojik kazılarda görev alan ekibin çalışma saatleri yeniden düzenlendi.

Kazı heşetinin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç günden bu yana sıcaklığın gölgede 38 derece civarında ölçüldüğünü söyledi.

Kazı ekibinde görev alanların sıcaktan etkilenmemesi için çalışma saatlerinde değişiklik yaptıklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Sabah 06.30-12.30, öğleden sonra 16.00-19.30 olmak üzere çalışma saatlerini yeniden düzenledik. Buna rağmen sıcak hava zaman zaman çalışmayı zorlaştırıyor. Öğrenciler edindikleri teorik bilgileri arazide pratik yaparak geliştirmeleri için yaz aylarında kazı bölgelerinde görev alıyorlar. Teknik ekip, arkeolog, öğrenci ve işçiler güneşin zararlı ışınlarından korunabilmek için şapka ve uzun kollu giysilerle çalışıyorlar. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında güneş ışınlarının dik olduğu saatleri ise dinlenerek geçirmek zorunda kalıyoruz. Zaman zaman mola verdiriyoruz. Çünkü çalışanlarımız sıcak altında çalıştığı için sıvı kayıpları oluşuyor. Bunu önlemek açısından da bol bol su tüketmek zorunda kalıyorlar. Her şeye rağmen çalışanlarımız oldukça memnun."

Şimşek, arkeolojik kazı alanında özellikle pamuklu elbiseler giyilmesini tavsiye ettiklerini belirterek, kazıların çok zor ve özveri isteyen bir iş olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA