Gümüşdere İhlamur Vadisi’nin Temeli Atıldı

Keçiören’in vizyonuna değer katacak, Venedik’in bir benzerini Ankara halkının ayağına getirecek Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi’nin temeli törenle atıldı.

Gümüşdere İhlamur Vadisi’nin Temeli Atıldı
Temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Ankara Milletvekilleri Tülay Selamoğlu ve Nurdan Şanlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim ve DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı da katıldı.

Törende sahne alan Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Seğmen Ekibi’nin gösterisi beğeni ile izlendi.

Başbakan Yardımcısı Babacan konuşmasına tesislerin Keçiören’e ve Ankara’ya hayırlı olması temennisi ile başladı.

Türkiye’de kuralları iyi konulmuş ve rekabete dayalı bir piyasa ekonomisi izlediklerini belirten Babacan, “Çünkü böyle bir ekonomiden kuşkusuz reel sektör, finans sektörü, en önemlisi de halkımız istifade eder. Bu ana çizgimizden asla taviz vermeyeceğiz, değiştirmeyeceğiz” dedi.

Hükümetin izlediği politikalarda şeffaf olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı, “Türkiye fanusta kapalı bir ülke değil, dışa açık bir ülke. Dışarıda fırtınalar varsa bu fırtınaları biraz hissedeceğiz. Denizlerde dalgalar varsa bu dalgaları da hissedeceğiz. Ama en önemlisi nedir? Ekonomik yapınız sağlamsa ve ehil kadrolarla bu ekonomi yönetiliyorsa, bu fırtına da bu dalgalı deniz de o yapıya zarar vermez ve inşallah sapasağlam bir duruşla bu dalgalı dönemi hep beraber geçireceğiz” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu da, Gümüşdere Ihlamur Vadisi’nin ıslahı için yapılan 16 tesisin maliyetinin 122 milyon TL olduğunu ifade ederek, “Ankara’da 24 derenin ıslahı yapıldı. Bunlardan en önemlisi Gümüşdere’nin ıslahı olacak” dedi.

Ankara’da 43 baraj ve gölet tesisi yapmak için kolları sıvadıklarını ve bunlardan 7’sinin tamamlandığını anlatan Bakan Eroğlu, bu yatırımlar sayesinde Başkent’te 125 bin 610 dekarlık arazinin sulanacağına dikkat çekti. Eroğlu, içinde sulama ve içme suyu arıtma tesislerinin olduğu 33 projeyi daha başlattıklarını da sözlerine ekledi.Ankara Valisi Yüksel ise konuşmasında Ankara’daki su kaynaklarının çok iyi korunması gerektiğine değindi.

Ankara Çayı’nın ıslahı ile Keçiören’in büyük bir hayalinin gerçekleştiğini söyleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Şehirleri güzelleştiren akan dereleridir, ırmaklarıdır. Eskiden Ankara Çayı’nın yakınından geçenler burunlarını tutmak zorunda kalıyorlardı. Artık Ankara Çayı ıslah ediliyor ve tamamen temiz akan bir su haline gelecek” dedi.

Çayın ıslahı ile birlikte vatandaşların gezebileceği mekanların da oluşturulacağını dile getiren Başkan Ak, dev proje ile ilgili şu detayları verdi: “3 bin 110 metre uzunluğundaki çay üzerinde 3 regülatör, 3 havuz, 4 kafeterya, 8 ayrı yaya köprüsü yapılacak. Boğaziçi ve Mostar temalı köprülerimiz, yürüme yollarımız, çocuk parklarımız olacak. Çay üzerinde 6 adet iskele, 200 kişilik yazlık tiyatro var. Projenin peyzajını hiçbir ağacı kesmeden gerçekleştirmeye özen gösterdik. Civarında bin 100’ü ıhlamur ağacı olmak üzere toplam 7 bin 250 ağaç dikeceğiz. Bu ağaçlarla Keçiören’in iklimi değişecek.”
Şehrin ortasında oluşturulacak bu gölette vatandaşların ailesi ya da dostları ile sandal gezintisi yapma imkanı da bulacaklarını anlatan Başkan Ak, “Gölet kenarlarında yapacağımız dinlenme alanlarında oturup arkadaşlarınızla sohbet edebileceksiniz, kitabınızı okuyabileceksiniz. Ayrıca modern oyun bahçeleriyle çocuklarımızı da huzurlu ve güvenli oyun alanlarına kavuşturuyoruz. Güzel kokulu çiçekleri ile bilinen ıhlamur ağaçlarının oluşturacağı hava koridorları sayesinde Keçiören’in ve Ankara’nın mikro kliması da düzenlenecek. Ihlamur ağaçları ile donatacağımız vadide hem temiz havayı içinize çekecek hem de sağlıklı spor yapma şansına sahip olacaksınız” diye konuştu.

Keçiören Belediyesi olarak ağaçlandırma çalışmalarına özel önem verdiklerini belirten Mustafa Ak, “Keçiören’de bir milyon 125 metrekarelik alana kent ormanı yapıyoruz. AK Parti 10.yılı hatıra ormanı ile Kösterlik Göleti ağaçlandırma çalışmamız da mevcut. Keçiören’de biz göreve geldiğimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2.1 metrekare iken, bunu 4.2 metrekareye çıkardık. 2023 vizyonumuz kişi başına düşen yeşil alanı 7 metrekareye çıkarmak” dedi.

Başkan Ak, bunun yanısıra başlattıkları Çevre Çiçekleri Hareketi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çok beğenildiğini ve Türkiye geneline yayıldığını, düzenledikleri en güzel balkon, pencere ve bahçe yarışmaları ile ilçenin daha estetik ve yeşil bir hale gelmesinin sağlandığını kaydetti.

Keçiören’de nüfus yoğunluğundan dolayı yeşillendirilecek alan sıkıntısının yaşandığını söyleyen Başkan Ak, “Buna rağmen yeşil alan sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü biz ‘Evimiz Keçiören’ diyoruz, Keçiören’e evimiz gibi bakıyoruz” mesajını iletti.

Konuşmaların ardından tesislerin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Havai fişek gösterisi ile renklenen törenin sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.
Kaynak: İHA