Doğu Karadeniz'e dev yatırım

Doğu Karadeniz'e 170 Milyon Avroluk Turizm Yatırımı

TRABZON -Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasınca yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Her Mevsim Karadeniz Projesi Mastır Planı" kapsamında, Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı ile Trabzon'daki Uzungöl beldesi arasında oteller ve kayak tesislerini de kapsayan170 milyon Avroluk bir turizm yatırımının planlandığı bildirildi.

"Her Mevsim Karadeniz Mastır Planı"nın tanıtımı amacıyla kent merkezindeki Zorlu Grant Otel'de düzenlenen toplantıya, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Uzungöl Belde Belediye Başkanı Abdullah Aygün ve çeşitli kamu kurum ve kuruluş temsilciler ve projeyi hazırlayan Avusturyalı uzmanlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Hacısalihoğlu, turizm yönünden Doğu Karadeniz'deki yatırımların artırılmasına yönelik projeler hazırlayıp yatırımcıların önünü açmak istediklerini belirterek, yöredeki turizmin geliştirilmesi için DOKA Genel Sekreteri Kaldırım ile fikir alışverişinde bulunduklarını, yörede turizm yatırımı düşünenlerin ellerinde fizibilite raporları olması için çalışmalar ve somut olarak yatırıma yönelik projeler yaptıklarını anlattı.

Bu çerçevede kış turizminde öne çıkan Avusturalya'dan teknik heyeti yöre çağırarak incelemeler yaptıklarını söyleyen Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

"Uzungöl ve çevresinde kış turizminde neler olabileceği konusunda heyet inceleme yaptı. Bölgeyle ilgili veriler toplanarak bir çalışma yapıldı. Bunların yanında sadece Uzungöl değil genişleme kapsamında Uzungöl'den Ovit'e kadar ileriye dönük bir proje düşünüldü. Farklı bir bölge olarak Düzköy Yaylası'nda benzer bir turizm nasıl olabilir ve turizm açısından hemen şehrin yanında olan Sera Gölü'nün de turizme katılması konusunda hangi alternatifler olabilir diye bir çalışma yapılması gerektiğini gündeme getirerek projenin içerisine koyulmaya çalışıldı. Proje, Trabzon ABİGEM, Ankara'dan Ankon firması ile Avustralya'daki ortaklarımızla bütün detayları çalışılmak suretiyle hazırlandı"

Hacısalihoğlu, "Her Mevsim Karadeniz Projesi Mastır Planı" olarak adlandırılan bu çalışmalar sonucunda bölgeye oteller hariç kış turizmi ile ilgili yaklaşık 130 Milyon Euro'luk bir yatırım yapılmasının amaçlandığını belirterek, "Ayrıca bölge turizmin artırılması için 7 bin civarında bir yatak kapasitesi öngörüldü.

Yatak kapasitesi ve buna bağlı olarak da yatırım miktarı yaklaşık 40 milyon Avro. Oteller ve kayak tesisiyle toplamda 170 milyon Avroluk bir yatırım. Bu tamamen özel sektörün yapacağı bir yatırımdır" diye konuştu.

Hacısalihoğlu, önümüzdeki 49 yıla bakıldığında planın yöreye bu süreçte yaklaşık bir buçuk milyar Avro katkı sağlayacağını, yurt dışından görüşülen yatırımcıların projeyi komple istediklerini ifade ederek, yerli yatırımcıları da görmek istediklerini anlattı.

DOKA Genel Sekreteri Kaldırım ise Doğu Karadeniz'de turizme 40 milyon liralık destek verdiklerini ve yörede özel sektörün yaptığı çok ciddi yatırımlar olduğunu belirterek, Doğu Karadeniz'de turizmin kırsal bölgelerden şehir merkezlerine ya da yöreden batıdaki illere göçü önlemede önemli bir araç olduğunu, kırsalda yaşamını sürdüren insanlara da önemli ekonomik katkı sağladığını söyledi.

Yöredeki turizm mevsiminin 4-5 ayla sınırlı kaldığını bunu bir yıla yaymayı hedeflediklerini anlatan Kaldırım, "Turizmin bir yıla yayılması için bu tür projeler önemli. Bölgedeki kayak turizmi çok önemli. Benzeri faktörlerin devreye sokularak, turizmin süresinin uzatılması önemli hedefti. Bu proje, Ovit'ten başlayıp Uzungöl'e uzanan bizim de önemsediğimiz bölgesel bir proje. Bölgemize çok ciddi ivme kazandıracağını düşünüyorum" dedi.

Valil Öz de DOKA'nın çağrısına kulak veren TTSO'nun hazırladığı projenin çok anlamlı olduğunu söyleyerek, "Proje hazırlanma sürecinde bunun uygulanmasına yönelik özel sektörden taleplerin olması projenin ayaklarının ne kadar yere bastığını ve bölgenin ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu anlamda burada hazırlanan Mastır Plan programının uygulama sürecinin kısa olacağını ümit ediyoruz. Bölgemizdeki turizmi belli bir sistem dahilinde eğitimle, denetimle, bölgenin hizmet sektörünün alt yapısını güçlendirerek birlikte yürüteceğiz. Bu memleketin bütün alanlarında olduğu gibi turizm alanındaki kalkınması ve gelişmesini de birlikte sağlayacağız" dedi.

Toplantının ardından protokol üyeleri projeyi hazırlayan Nezih İşçi ile Kurt Danksagmüller'e plaket verdi.

Kaynak: AA