Silvan'da Baraj Yapımı Protestosu

DİYARBAKIR - Silvan ilçesinde yapımı devam eden Silvan Barajı HES Projesi yürüyüşle protesto edildi.

Değişik STK üyelerinden oluşan bir grup, Balbaş mezrasında bir araya gelerek, yapımı devam eden Silvan Barajı HES Projesi'ni protesto etmek amacıyla çadır nöbeti tuttu. Sabaha kadar süren nöbette BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'te katıldı.

Çelik, burada yaptığı açıklamada doğada, doğayla barışık, barış içerisinde bir arada yaşamak istediklerini söyledi.

Daha sonra aralarında Çelik, Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu'nun da bulunduğu grup, Silvan Barajı girişine kadar yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Zemzem Fedai Bali, halkın tepkilerine rağmen yürütülen hidroelektrik santralleri ve barajlarla güvenlikçi zihniyet ve politikaların hayat bulmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Projeyle iddia edildiği gibi Dicle Nehri bereketinin Silvan'a akmayacağını, aksine Silvan'ı boğacağını öne süren Bali, "Köyler boşalacak, bölgedeki endemik bitki türleri ve diğer canlılar sular altında kalacak, tarihimiz ve doğamız Hasankeyf'te ve Munzur'da olduğu gibi bizden çalınacaktır. Talebimiz Baraj ve HES projelerinin durdurulmasıdır. Yapılacakların başında baraj değil toprak reformu gelmektedir" diye konuştu.

Geniş güvenlik önleminin alındığı etkinlikte, grup daha sonra, olaysız dağıldı.

Kaynak: AA