Müzedeki Antika Oyuncaklara, Büyükler De İlgi Gösteriyor

ANTALYA - ŞAMİL KAHVECİ - Şair-yazar Sunay Akın'ın büyük bölümünü yurtdışındaki antikacılardan ve açık artırmadan topladığı Antalya Oyuncak Müzesi'ni bugüne kadar yaklaşık 100 bine yakın kişi ziyaret etti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Yat Limanı'nda 23 Nisan 2011'de açılan Antalya Oyuncak Müzesi'nde, Sunay Akın'ın büyük bölümünü yurtdışındaki antikacılardan ve açık artırmadan topladığı, 1860'lı yıllardan 1980'li yıllara kadar antika değerinde yaklaşık 3 bin oyuncak yer alıyor.

Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan ilk fabrikaların ürettiği oyuncakların yanı sıra oyuncak tarihinin en seçkin örneklerinin sunulduğu müzede, çoğunluğu Alman, Amerikan ve Japon yapımı oyuncaklar sergileniyor. Her geçen gün yeni vitrin ve oyuncak yerleştirilen müzeyi ziyaret edenlerin sayısı 100 bine yaklaştı.

Müze Müdürü Saliha Özdemir İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sunay Akın danışmanlığında 2,5 yıl önce kurulan Antalya Oyuncak Müzesi'ni her yaş grubundan ziyaretçinin beğeniyle gezdiğini söyledi.

Müzede 3 bin parça oyuncak koleksiyonu bulunduğunu ancak 2 binin sergilendiğini ifade eden İpek, yeni vitrin düzenlemeleri yapılarak koleksiyonda yer alan oyuncakların zamanla sergiye açıldığını belirtti.

İpek, müzedeki her oyuncağın farklı tasarım ve teknikle sunulduğuna değinerek, "Müzede sergilenen oyuncaklar sanayi devrimi ve ikinci dünya savaşı sonrasında üretilen oyuncaklar. Müzede çok fazla sayıda yerli üretim oyuncak yok, çoğunluğu Avrupa, Amerika ve Japonya yapımı. Müzede Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden 1970 ve 1980 yapımı Türk oyuncaklar da sergileniyor" dedi.

-Turistlerin de ilgisini çekiyor

İpek, müzeyi bu yıl 23 bin 500, açıldığı günden itibaren ise yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret edildiğini söyledi.

Yaz döneminde müzeye yerli turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini, yabancı ziyaretçi sayısının da giderek artığını vurgulayan İpek, "Müzeye çocuklar dışında büyükler de ilgi gösteriyor. Büyükler oynadıkları oyuncakları görmeye geliyorlar. Müzede ayrıca çocuklara yönelik atölye çalışmaları düzenliyoruz. Atölyede baba oğul birlikte maket yaparak vakit geçiriyorlar. Aile içi iletişimi geliştirmesin de fayda sağlıyoruz" diye konuştu.

Müzeyi gezen Özge Öztürk, müzenin özenerek hazırlandığını ve oyuncakları tek tek incelediğini belirterek, "Müzeyi beğenerek eğlenerek gezdim, çok farklı ve ilgi çekici oyuncaklar var, herkesin gelip görmesini gezmesini tavsiye ediyorum. Burası bizim oynadığımız oyuncak mıymış dedirtiyor insana" dedi.

-Antalya Oyuncak Müzesi

Müzenin giriş kapısında çizgi karakteri iyiliğin sembolü Red Kit, saf ve korkak köpeği Rin Tin Tin ile can düşmanları Dalton biraderlerin maketleri yer alıyor. Anadolu'nun bir çok bölgesinden getirilen oyuncakların Türk kültürüne has tasarımla sergilenen müzede, taş devri, uzay çağı, Noel Baba ve Almanya'da 1800'lü yıllarda oyuncak sanayi oluşmaya başlanan döneminin özelliklerini yansıtan bölümler bulunuyor.

Müzede Elvis Presley ve Cher'in yanı sıra Kazablanka, Rüzgar Gibi Geçti, King Kong filmlerinin kahramanları ile ABD başkanlarını küçük biblolarıda sergileniyor. Walt Disney'in ünlü çizgi kahramanı Mickey Mouse'un 1930'larda yapılan ve çocukların fareye benzettiği için korktuğu ilk oyuncaklarının da yer aldığı müzede, kovboy ve kızılderili bibloları da bulunuyor.

Kaynak: AA