Aydın Pamuk Üretiminde Model Oldu

AYDIN - GÖKMEN ŞİRECİ - Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde İslam İşbirliği Teşkilatı'na ülkeye bazı ülkelere pamuk üretimi konusunda teorik ve pratik eğitim veriliyor.

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1934 yılından bu yana faaliyette olan kurumun yalnızca Türkiye'ye değil, dünyaya hizmet veren bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

Bu kapsamda bölge çiftçisinin yanı sıra Afganistan, Pakistan, Benin ve Uganda gibi ülkelerden gelen ziraatçilere eğitim verdiklerini ifade eden Öztürk, "Eğitim sürecini İslam İşbirliği Teşkilatı finanse ediyor. Alanında master, doktora yapmış eğiticilerimiz talepte bulunan ülkelere gidip pamuk yetiştiriciliği konusunda eksiklikleri belirliyor. Daha sonra bu ülkelerden eğitici pozisyonundaki ekipler enstitümüze davet ediliyor. Kurslar 3 hafta sürüyor" diye konuştu.

-"Teorik ve pratik bilgiler veriliyor"

Bu güne kadar 26 ülkeden çok sayıda kişiye eğitim verdiklerine işaret eden Sadettin Öztürk, şunları kaydetti:

"İstasyonumuzda bin 100 dönüm ekili arazi, gelişmiş 6 laboratuvar, fabrika ve tesislerimiz mevcut. Eğitim çalışmaları genellikle yaz döneminde tarlada yapılıyor. Yurt dışından gelen konuklarımıza, genetik ıslah, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, yetiştirme teknikleri, gübreleme, sulama, ekim, bitki koruma, hastalık ve zararlılarla mücadele, tarım ekonomisi gibi birçok konuda teorik ve pratik bilgiler veriliyor."

-Yabancı pamuk uzmanları çok memnun

Benin Kırsal Bölge Geliştirme Eğitim Müdürü Zounon Hermione ise Türkiye'deki eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu söyledi.

"Nazilli'deki istasyonda yapılan çalışmalardan en üst düzeyde yararlanıyoruz" diyen Hermione, ülkesinde tek pamuk türü bulunduğunu, eğitim programlarıyla Türkiye'deki farklı pamuk türlerine görme imkanı bulduklarını dile getirdi.

Benin Yetiştirme Teknik ve Araştırma Müdürü Fayalo D. Germain de Türkiye'de tarım alanında öğrendikleri bilgileri kendi ülkelerinde çiftçilerle paylaşacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA