Karaya Vuran Balinanın İskeleti Müzeye Kazandırılacak

MUĞLA - Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme sahilinde, 2009 yılında ölü olarak sahile vuran yaklaşık 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeleti, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından oluşturulan ekip tarafından müzeye kazandırılmak üzere çıkarılıyor.

Bilim adamları Sarıgerme sahilinde kumsala gömülü balinanın iskeletini çıkarmak için kepçe yardımıyla kazı yaptı. Ekiptekiler iskeletin yüzeye çıkmasıyla çalışmalarını el aletleri ile sürdürdü.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr Taçnur Baygar, konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, 2009 yılının Şubat ayında karaya vuran ölü balinanın iskeletini çıkarmak üzere Arkeoloji ve Su Ürünleri Fakültesinden bilimsel bir ekiple çalışma başlattıklarını söyledi.

Çalışmalarının 4 gün devam edeceğini belirten Baygar, "Şu ana kadar balinanın iskeletine ulaştık. İlk aşamada kaburga kemikleri ortaya çıktı. Bu çalışmada bize destek veren Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği Başkanı Cengiz İlhan'a teşekkür ediyorum. Bu balina 2009'da dernek tarafından buraya gömülerek bizim çalışma yapmamıza katkı sağladı" dedi.

Balinanın yaklaşık 5 yıldır gömülü vaziyette kumsalda beklediğine işaret eden Baygar, "Yaptığımız ilk incelemelerde balinanın üst kısmında herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Ancak alt kısımları su seviyesinde olduğu için aşağı tarafta çalışmamız biraz güçleşiyor. Bilimsel ekibimiz gerekli çalışmaları yürütüyor. Balinanın iskeletini buradan çıkardıktan sonra elde edilen parçalara numaralar vereceğiz. Sonraki aşamalarda ise kemiklerin beyazlatılması, bir araya getirilmesi ve birleştirilmesi sağlanacak" diye konuştu.

4 gün sürecek çalışmayı 10 kişilik bir ekiple yürüttüklerini ifade eden Baygar, şunları söyledi:

"Bizim buradaki en büyük amacımız Türkiye'de çok az sayıda bulunan balina iskeletini üniversitemizin balık müzesine kazandırmak olacak. Özellikle balinanın öğrencilerimiz, halkımız için oluşturulan halk müzesine getirilerek balina iskeletini ve yapısını görmeleri sağlanacak. Arkeoloji bölümündeki arkadaşlarımız da burada kendi deneyimleriyle ilk kez bir balina iskeleti çıkaracaklar. Buradaki çalışmalar son derece itina ve titizlikle yürütülüyor. 3-4 gün içerisinde bir kayıp yaşamadan iskeleti tam anlamıyla çıkaracağız."

Öte yandan çalışmalar kapsamında balina iskeleti üzerinde bir de caretta caretta iskeleti çıkarıldı

Kaynak: AA