Türkiye, Afganistan ve Pakistan Komandolarından Ortak Askeri Takbikat

ISPARTA - Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında imzalanan protokol kapsamında, Isparta'da eğitim alan Afgan ve Pakistanlı komandolar, ortak tatbikat gerçekleştirdi.

"Türkiye, Afganistan ve Pakistan Arasında Ortak Tatbikat ve Kurs İcra Edilmesine Dair İşbirliği" kapmasında Türkiye, Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanlıklarınca imzalanan protokol gereği, Pakistan ve Afganistan silahlı kuvvetlerinden elit 15 komando subayı, 19 Ağustos'tan itibaren Türkiye'de eğitime alındı.

Afganistanlı ve Pakistanlı 30 komando, engel sayısı ve zorlukları ile bir çok ülke komandosunun eğitim gördüğü Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'na bağlı Karaburun Özel Engel Parkuru'nda, su ve dağcılık engel parkurunun da aralarında bulunduğu 6 parkurda gösteri sundu.

Parkularda çamurda ve sazlık alanlardan sürünerek geçen, 10 metreden içerisinde kurbağa ve yılanların bulunduğu Eğirdir Gölüne atlayan komandolar, bu parkurların tamamlanmasının ardından ileri dağcılık ve atlama eğitimlerinin gerçekleştirildiği 76 metrelik Çok Amaçlı Kule'ye tırmanarak fizyolojik kapasitelerini ve dayanaklarını sergilediler.

-Tatbikat nefesleri kesti-

Gösterilerin ardından tatbikat sergileyen komandolar, senaryo gereği, düşman hattında bulunan hidroelektrik santraldeki bir muhabere merkezinin imhasına yönelik operasyon başlattı. Helikoptere hedef bölgesinin 8 kilometre gerisine indirme yapan komandolar, zorlu arazide yaklaşık 4 saat süren sızmayla hedef bölgesine ulaşarak operasyonu başlattı.

Hedef bölgesindeki düşmanı kısa sürede etkisiz hale getiren ve kritik muhabere merkezini yok eden komandolar, görevini tamamlayarak dost hatlara sıyrılmaya başladılar. Düşman kuvvetlerinin takviye unsurlarına karşı önlem alan komandolar, bu unsuları da etkisiz hale getirdiler.

Görevin tamamlanmasının ardından dost hatlara çekilirken senaryo gereği bir patlayıcıya basarak yaralanan bir personel, çevrenin detektörle temizlenmesinin ekip tarafından taşındı. Komandoların dönüşleri de sarp arazide ileri dağcılık tekniklerini ve malzemeleri kullanarak tamamladı.

Pakistan ve Afganistan komandolarının eğitiminin 28 Ağustos'a kadar süreceği bildirildi.

Kaynak: AA