Tarım Bakanlığı, Önce Kör Olup Sonra Ölen Dağ Keçileri İle İlgili Çalışma Başlattı

Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz İlçesi’nde koruma alanında yaşayan dağ keçilerinin önce kör olup sonra ölmeye başlaması üzerine çeşitli veterinerlik fakülteleri ve İzmir Bornova Araştırma Merkezi’nde çalışmalara başlandı.

Tarım Bakanlığı, Önce Kör Olup Sonra Ölen Dağ Keçileri İle İlgili Çalışma Başlattı
Durumu ağır olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne getirilen ve telef olduktan sonra otopsisi yapılan dağ kesçinde de aynı bulgulara rastlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Eren, “Bahse konu bölgeden bize gelen vakada dağ kesçinin gözlerinde körlük, akciğerde de parazite bağlı sıkıntılar görüldü.

Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki haftaya kadar bu konudaki çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Esas çalışma Tarım Bakanlığı Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılıyor” dedi.

Muğla bölgesinde görülen bu vakalar kapsamında bölgede yaşayan 2500’e yakın dağ keçisinin ölümcül bir virüs nedeniyle tehdit altında olduğu ileri sürülmüştü. Virüsün yol açtığı hastalık nedeniyle Köyceğiz ve Aksaz, bölgesinde 8 dağ keçisi ormanda ölü bulunurken bölgede taramaların devam ettiği belirtildi. Tanımlanamayan bir virüsün yol açtığı hastalığın önce hayvanı kör ettiği daha sonra da ciğerlerini tahrip ederek ölüme sürüklediği belirtilmişti.

Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Ankara’dan gelen uzman veterinerlerden oluşan bir ekip hastalığa sebep olan virüsü tespit edebilmek için bölgede başlattıkları çalışmanın devam ettiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre; Köyceğiz’e bağlı Sultaniye,Karaağaç köyü ve Aksaz bölgesindeki dağlık alanda yaşayan yaban keçileri ölümcül bir virüs nedeniyle telef olmaya başladı.

Temmuz Ayı’nda Köyceğiz’e bağlı Sultaniye ve Karaağaç Köyü’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri tarafından yaban keçilerinin yaşam alanına yakın ormanlık bölgede 5 adet dağ keçisi ölü bulundu. Görevliler İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerlerini çağırdı. Veteriner, hayvanların ölüm sebebini tespit edemedi. Bunun üzerine ölü hayvanlar otopsi için Bornova Veterinerlik Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Hayvanlardan alınan kan örnekleri incelendi. Yapılan araştırmada, virüsün önce hayvanı kör ettiği daha sonrada Akciğerini tahrip ederek ölüme götürdüğü tespit edildi. Ancak virüsün türü saptanamadı. Aksaz ve Balan dağında da 2 dağ keçisi aynı virüs nedeniyle ölü bulundu.

Köyceğiz’e bağlı Ekincik koyunda, köylüler gözleri kör ve bitkin halde bir dağ keçisi daha bularak yetkililere haber verdi. Yaban keçisi tedavi için Aydın Adnan Menderes Veterinerlik Fakültesi’ne gönderildi. Ancak dağ keçisi yapılan tüm tedaviye rağmen kurtarılamayarak öldü. ADÜ Veterinerlik Fakültesi’nde telef olan dağ keçisinin yapılan otopsisinde bulguların diğer telef olan dağ keçileri ile aynı olduğu belirtildi.

Bilindiği gibi Toroslar boyunca Akdeniz ve Ege bölgesinde dağlık alanda yaşayan Dağ keçileri nesilleri tükenme tehdidi altında bulunduğundan koruma altında tutuluyor.
Kaynak: İHA