33 Bin Kişilik Gaziantep Stadyumu'nun Temelleri Atıldı

Gaziantep tarihinin en büyük spor tesisi olan Gaziantep Stadyumu'nun temelleri, bakanların katılımı ile düzenlenen törenle atıldı.

33 Bin Kişilik Gaziantep Stadyumu'nun Temelleri Atıldı
Beylerbeyi bölgesinde temeli yapılacak olan stadyumun temel atma törenine; Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ilçe belediye başkanları, iş adamları ve çok sayıda sporcu katıldı.

Törenin açılışında konuşan Bakan Suat Kılıç, Güneydoğu'nun parlayan yıldızı Gaziantep’i spor kentine dönüştürecek çok önemli bir tesisin temellerini atıklarını belirterek, “Bugün atmakta olduğumuz adımla birlikte Gaziantep bölgede sadece sanayisi ile değil aynı zamanda spor alt yapısıyla da adından bahsettiren önemli bir merkez haline gelmiş olacak. Bugün atacağımız adımın ayrıca manevi bir anlamı var. Çünkü Başbakanımız 2011 yılında bu stadyumun sözünü vermişti ve bugün temellerini atıyoruz. Bütün Gaziantepliler bu stadyuma mutlaka sahip çıkmalıdır. Bu tesis 110 milyon TL’ye mal olacak. 33 bin koltuk kapasitesi olacak. 120 bin metrekare kapalı kullanım alanı olacak. Burada sadece maçlar oynanmayacak. Burada fuayeler, spor salonları, antrenman salonları bulunacak. Aklınıza gelen birçok spor alanında, nüfusu milyonu aşan Gaziantep’in yüz binlerce genci haftanın 7 günü spor yapma imkanı bulacak. Bu stadyum Gaziantepspor için de yeni bir gelir kaynağı olacak. Yepyeni bir kentsel dönüşüme öncülük edecektir. Bugün Gaziantep'te yepyeni bir sosyal dönüşüme yepyeni bir gençlik hareketini başlatıyoruz. Bu büyük adım beraberinde nicelerini beraberinde getirecek. AK Parti Hükümeti Türkiye'nin her tarafında spor ve gençlik alanındaki alt yapılara milyarlarca kaynak ayıran ve bunu da israf olarak görmeyen bir hükümettir” dedi.

Bakan Kılıç, 2002 yılında Türkiye'nin tamamında ihalesi yapılan spor tesislerinin sayısının sadece 5 olduğunu hatırlatarak, "Ama bugün yurtlar hariç sadece gençlik ve spor yatırımlarının adeti 776’dır. Nereden nereye gelmişiz. O yılların tam 150 katı bir iş var ortada. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümetimize teşekkür ediyorum. Bu, siyasal istikrara dayalı ekonomik istikrarın neticesidir" diye konuştu.

"BÖLGEDE GENÇ NÜFUSUYLA DÜNYAYA ÖRNEK BİR TÜRKİYE'NİN VARLIĞINDAN RAHATSIZLIK DUYANLAR VAR"

"Bugünlerde Türkiye'yi karıştırmak isteyenlerin, bölgeyi karıştırmak isteyenlerin, bunların yegane emeli; Türkiye’nin ekonomik istikrara dayalı olarak yakaladığı kesintisiz büyüme sürecini sabote etmektir ve dinamitlemektir" diyerek sözlerine devam eden Bakan Kılıç, "Çünkü bölgede güçlü bir Türkiye’nin varlığından rahatsızlık duyanlar var. Bölgede bölgesiyle barışık, halkıyla güçlü, genç insan potansiyeli günden güne artan bir Türkiye’nin varlığından rahatsızlık duyanlar var. Bölgede genç nüfusuyla dünyaya örnek bir Türkiye’nin varlığından rahatsızlık duyanlar var. 10 milyonlarca genci Mısır’daki kıyıma isyan eden, Suriye’deki katliama isyan eden bir Türkiye’nin varlığından rahatsızlık duyanlar var. Ama biz inadına değil Allah rızası için her şeyden önce insan olduğumuz için cana, kasta ve kıyımlara karşı direnmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, tesisler sayesinde 2 yıl sonra Gaziantep'te olimpiyatlara sporcu yetiştirilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bu şehir milyonları aşan nüfusu ve yüz binlerce genci ile Güneydoğu Anadolu Bölgemizde sporcu yetiştirme bakımından da parlayan bir yıldız olacaktır. Gazianteplilerimize buradan bir müjde de vermek istiyorum. Gaziantep’teki sıra dışı öğrenci artışı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Başbakanımızın izin ve talimatları ile Gaziantep'e 2 müjde ile birlikte geldik. Yeni yılda inşallah Gaziantep’e bin kişilik bir kız öğrenci yurdu, bin kişilik de erkek öğrenci yurdunu kazandıracağız.”
Bakan Kılıç konuşmasında, bakanlıkları ve Gaziantep’in yerel yönetimleriyle ortak yaptıkları projelerin fotoğrafları ile tesislerin tanıtımını da yaptı.

Törende konuşan Bakan Fatma Şahin ise, sanayi şehri Gaziantep’in bu tesisle spor şehri de olacağını belirterek, “Bir ülkenin kalkınmasında eğitim, sağlık ve ulaşım ne kadar önemliyse spor ve sanat alanı da o kadar önemlidir. Bugün burada temellerini atacağımız tesisler her anlamıyla mükemmel. Bu tesislerin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Gençlerimizin ufkunu açmak için çalışmalarımız her zaman devam edecektir” dedi.

Bakan Cevdet Yılmaz da, Gaziantep ile herkesin iftihar ettiğini, bölgesel değil ulusal düzeyde bir sanayi odağı olduğunu belirterek, “Gaziantep son derece önemli bir girişimcilik şehrimizdir. Geçen yıl 5,6 milyar dolar ihracatı ile hepimizi gururlandırdı. Gaziantep'in 2023 yılına doğru yürüyen Türkiye’de ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı vermeye devam edeceğini umut ediyoruz. Bunu sadece ekonomiyle değil sosyal göstergeleriyle gerçekleştirmesini hedefliyoruz. Gaziantep’te ekonomi sosyal göstergelerin biraz önünde gidiyor. Şimdi bu büyük yatırımlarla sosyal alanlara, spora ve gençliğe yapılan yatırımlarla Gaziantep, ekonomideki başarısını bu alanlarda gösterecektir. Kalkınmış bir ülke bütün sosyal göstergeleri ile kalkınmış bir ülkedir. Gaziantep önemli oranda göç aldığı halde sorunları çözmeyi başarmış bir kenttir” şeklinde konuştu.

Vali Ata ise stadyumla ilgili genel bilgiler vererek, şunları söyledi:
“Gaziantep Stadyumu tamamlandığında 33 bin 200 olan toplam kapasite ihtiyaç halinde 40 bin 200’e çıkarma şansına da sahiptir. Tesis, yüksek seyirci kapasitesinin yanında teknik, güvenlik, sağlık ve sosyal donatıları gibi çok önemli özellikleri ile Türk sporuna uzun yıllar hizmet verme niteliğine sahip olacaktır. Özellikle tribünlerde engelli seyirciler ve refakatçiler için özel tasarlanan bölümler bulunuyor. Stadyum, minder sporları için 6 adet spor salonu, soyunma odaları, antrenman odaları, 3 adet restoran, katılımcılar için uygun kabul salonları, localar, sağlık köşesi, revir, mescit, otopark gibi birçok üniteyi bünyesinde barındıracak. UEFA standartlarında ısıtma, aydınlatma ve diğer birçok önemli zenginliklerinden biri de her zaman yokluğundan şikayetçi olduğumuz otopark sorunu da bu tesisle çözülecektir. Burada yaklaşık 18 bin araç park edebilecek.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey de, stadyumun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Şehrimiz yine muhteşem bir eser kazanmanın ilk adımında, yani Gaziantep’in ihtiyacı olduğu 33 bin kişilik büyük bir stadyumun temellerini atıyoruz. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, il başkanımız ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın bu noktaya getirilmesinde TOKİ Başkanımız ve yöneticilerinin de büyük katkıları olmuştur; onlara da teşekkür ediyorum. Stadyumun şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından bakanlar, diğer protokol üyeleri ile birlikte butona basarak stadyumun ilk harcını döktü.
Kaynak: İHA