Kalpteki Sessiz Tehlike

Özellikle şeker hastaları ve kadınlarda ağrı, huzursuzluk, darlık, bulantı ve terleme de dâhil hiçbir şikâyet olmadan kalp krizi görülebildiği, hastanın daha sonra rastlantısal olarak çekilen bir EKG’de “Siz kalp krizi geçirmişsiniz!” cümlesi ile karşılaşabildiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, kalp damarlarının tıkanması ile ortaya çıkan kalp krizinin toplumumuzdaki en önemli ölüm nedenlerinden birisi olduğunu söyledi.

Özellikle tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yükselmesi olanlar, sigara kullananlar ve obezite hastalarında kalp krizinin çok daha fazla görüldüğünün altını çizen Arslandağ, tıkanmanın birçok hastada ciddi ve çok rahatsız edici bir göğüs ağrısına neden olduğunu ve bu ağrı ile beraber bazen bulantı hissi, kusma ve aşırı terleme de olabildiğinin altını çizdi. Arslandağ, “Bazı insanlar ağrı hissini nefes darlığı ya da göğüste rahatsızlık hissi şeklinde yorumlamaktadır. Yine bazı hastalar bu şikâyetleri kalp krizine yormaz, kas ağrısı gibi değerlendirir ve krizi evde geçirebilir, ancak bu durum sessiz kalp krizi değildir” dedi.

Arslandağ, özellikle şeker hastaları ve kadınlarda ağrı, huzursuzluk, darlık, bulantı ve terleme de dâhil hiçbir şikâyet olmadan kalp krizi görülebildiğini belirterek, hastanın daha sonra rastlantısal olarak çekilen bir EKG’ de “Siz kalp krizi geçirmişsiniz!” cümlesi ile karşılaşabildiğini vurguladı. Arslandağ, “Bu hastalarımıza yapılan ekokardiyografi ile de kalp krizi tespit edilmekte ve sonra kalp damar anjiyografisi yapılarak tıkanan damar tespit edilmektedir. Baş dönmesi, bayılacak gibi olma, sırt ve omuz ağrıları, nefes darlığı ve nefes alamama, karın ve göğüsün alt yarında rahatsızlık hissi, mide bulantısı ve midede yanma gibi şikâyetler acil servise başvuran şeker hastaları ve hiçbir risk faktörü olmayan bayan hastalar ‘psikolojiktir bu’ ya da ‘senin bir şeyin yok’ denilerek eve gönderilmesi bu sessiz kalp krizlerini atlanmasına neden olabilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA