Çorum Leblebisine Elazığ'dan Rakip

ELAZIĞ - EMRAH GÖKMEN - MEHMET AĞIN - Elazığ'ın Ağın ilçesinde evlerde odun ateşinde sıcak kumla kavrularak üretilen leblebi, yoğun talep görüyor.

Ağın Belediye Başkanı Mustafa Yentür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tanıtımını yapmak için leblebinin iyi bir fırsat olduğunu belirterek, bu ürünlerini İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilen "Elazığ Tanıtım Günleri"nde ziyaretçilere sunduklarını ifade etti.

Yörede üretilen leblebinin yoğun rağbet gördüğünü dile getiren Yentür, "Normal leblebiler yendiği zaman insanı hemen kesiyor ancak bizim ürünümüzü yiyen vatandaşlar, kesilmeden istedikleri kadar leblebi tüketiyor. Leblebilerimizin kalitesine güveniyoruz. Organik olan leblebilerimizi tanıtabilirsek eğer, insanlar ürün almak isterse önce Ağın leblebisini sorar. Ağın leblebisini Türkiye'ye tanıtabilirsek eğer leblebisiyle meşhur Çorum'u geçeceğimize inanıyorum" dedi.

Leblebi üreticisi Mehmet İkinci ise yaklaşık 15-20 sene önce ilçede sadece kışlık yemiş olarak kendilerine göre leblebi yaptıklarını ancak talep gelmesiyle ürünün satışına başladıklarını ve her geçen yıl daha çok üretim yaptıklarını belirtti.

Ağın leblebisinin en önemli özelliğinden birinin, ilçeye bağlı Bademli köyünden çıkan kumda kavrulması olduğunu ifade eden İkinci, "Leblebilerimizde katkı maddesi kesinlikle yok. Yüzde 100 doğal. Haşlanmasında sadece su ve tuz koyuyoruz. Bizim bu leblebimizin tanıtımı yapılsa Çorum leblebisini yakalayıp geçeceğine inanıyorum. Bunun tanıtımını yapmamız lazım. İlk başladığımız zaman benden bir avuç isteyenler daha sonra kilolarca istedi" diye konuştu.

Leblebi talebinin sadece gurbetteki Elazığlılardan gelmediğini, İstanbul, Ankara, Adana hatta Almanya'ya dahi ürün gönderdiğinin altını çizen İkinci, zor bir uğraş sonucu leblebi elde ettiklerini, günde 50 kilogram çıkarmalarına rağmen talebi karşılayamadıklarını söyledi.

Fabrikalarda da leblebi üretildiğini ancak aynı tadı vermediğini dile getiren İkinci, zorlu bir aşamadan sonra ortaya çıkan ürünlerinin kilogramını 10 liraya sattıklarını sözlerine ekledi.

Üreticilerden Hasan Aktaş da leblebinin her tanesinde büyük emeklerin sarfedildiğini belirterek, kavurulduğu kumun bile çok zor şartlar altında çıkarıldığını kaydetti.

Ürünlerini genelde Ağın dışına pazarladıklarını vurgulayan Aktaş, "İstanbul'dan bir müşterim beni arayarak 50 kilogram leblebi istedi. Bunu kendisi için istemediğini belirten müşterim, Elazığlı olmayan komşularının isteği üzerine sipariş verdiğini iletti. Bu bizi çok mutlu etti. Leblebimizin tanıtımı açısından güzel bir gelişme. Zaten bizim en büyük eksiğimiz, leblebiyi tanıtabileceğimiz bir kurumumuzun olmaması. Şartlar yerine getirildiği zaman eminim ki insanlar Çorum'un ardından Ağın'ın da adını leblebiyle öğrenecekler" diye konuştu.

-Ağın leblebisinin yapılışı

Elenerek seçilen nohutlar, sadece su ve tuzla kaynatıldıktan sonra özel kumda kavruluyor. Kavrulma işleminin ardından tekrar elekten geçirilen leblebilerin kabukları ürünün parlak görünmesi için temizleniyor. Bir gün boyunca bekletilen leblebilerin tekrar elenmesinin ardından içerisinde kırık ve yanmışlar tek tek elle seçildikten sonra paketleniyor.

Evlerin bahçesinde elle yapılan ve kendine has tadı olan Ağın leblebisinin hazırlanmasında kavruldulduğu odun ateşi ve kum büyük önem taşıyor.

Kaynak: AA