Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişinin 88. Yıldönümü

ÇANKIRI - Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinin 88. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen törende, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişini temsil eden Türk bayrağı yarenler tarafından Vali Vekili Ömer Bedrettin Sağsöz'e teslim edildi.

Daha sonra Atatürk'ün Çankırılılara hitaben yaptığı konuşma okundu.

Çankırı Belediye Başkan İrfan Dinç, törende yaptığı konuşmada, Çankırı'nın Selçuklu ve Osmanlılar ile Cumhuriyetin kuruluşunda önemli rol üstlendiğini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün şapka inkılabını açıklamak üzere Çankırı'nın da içinde bulunduğu İstiklal Yolunu seçmesi büyük bir anlam ifade ettiğini dile getiren Dinç, "Çünkü bu yol Ankara, Çankırı, Ilgaz, Kastamonu ve nihayetinde İnebolu güzergahı olup, Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'ndan cepheye büyük fedakarlıklarla mermi ve cephane taşıyan Yanığın Emine'lerin, Şerife bacıların yürüdüğü İstiklal yoludur" diye konuştu.



Dinç, Atatürk'ün fiili olarak şapka inkılabını Çankırı'da başlattığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şapka inkılabını Çankırılılar ilk andan itibaren benimsemiştir. Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi tarafından bulunan Atatürk'ün elinde şapkası ile çekilmiş fotoğraflar bunun belgesi niteliğindedir. Yine belediyemiz tarafından bastırılan Atatürk'ün Çankırı'ya gelişiyle ilgili belgelerin yer aldığı kitap önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır."

Törenin ardından Atatürk'ün 88 yıl önce Çankırı'da geceyi geçirdiği, şimdi Güzel Sanatlar Lisesi olarak kullanılan binadaki özel oda ziyaret edildi, Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan sergi gezildi.

Kaynak: AA