82. İzmir Enternasyonal Fuarı'na Doğru

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın, insanların hayallerini süsleyen, bilgisini, görgüsünü artıran bir fuar olduğunu belirterek, "Hepimizin sonsuz anısı olan fuarı birlikte yaşatacağız" dedi.

Kocaoğlu, Swissotel Büyük Efes'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ilk fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın 82. kez kapılarını açacağını belirtti.

Sri Lanka'nın partner ülke olarak katılacağı fuarın "onur konuğu kenti"nin Sinop olduğunu ifade eden Kocaoğlu, "11 günlük bir etkinlik gerçekleştireceğiz. 17 firmayla fuara katılacak olan Sri Lanka, etkinliğin açılış töreninde yöresel danslardan örnekler sunacak" dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın temasının, "Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık" sloganıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmir hedefi ile bütünleşecek şekilde "Sağlık" olarak belirlendiğine dikkati çeken Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"İzmir'in EXPO 2020 adaylığı nedeniyle tanıtım yapılacak ve sağlık konusuna dikkat çekecek seminer ve paneller düzenlenmesini uygun gördük. Fuara, Türkiye genelinde 34 kentten katılım olacak. 2012'de bin 90 olan katılımcı sayısı bin 125'e çıktı. Uluslararası alanda ise 60 civarında ülkeden katılımcı bekliyoruz. Fuarda bu yıl ilk kez Karadeniz Sokağı oluşturuldu. Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu işbirliğinde 5 bin metrekare yer tahsis ederek Karadeniz illerinin tanıtım yapmasını sağlayacağız. Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor, Göztepe, Altay ve Altınordu Spor Kulubü stantlarıyla yer alacak. İZFAŞ ve Ege Otomotiv Derneği işbirliğinde organize edilen Klasik & Spor Otomobil ve Motosiklet Sergisi'nde, 60 civarında klasik otomobil ve motor fuarı renklendirecek. İzmir Enternasyonal Fuarı, insanların hayallerini süsleyen ve bilgisini, görgüsünü artıran bir fuar. Hepimizin sonsuz anısı olan fuarı birlikte yaşatacağız."

Fuarın, 29 farklı başlıkta renkli kültür sanat etkinliklerine sahne olacağına dikkati çeken Kocaoğlu, "Özgür Mikrofon Söyleşileri", barış temasıyla düzenlenen "13. Sinema Burada Festivali", "Fuar Çim Konserleri" ile sanatseverlerin keyifli anlar yaşayacağını kaydetti.

Aziz Kocaoğlu, Altınordu Spor Kulübü'nün bin metrekare alanda sokak futbolu nostaljisi yaşatacağı fuarda, İZELMAN işbirliği ile ziyaretçilerin çocuklarını bırakabilecekleri oyun mekanı oluşturacaklarını anlattı.

-"Fuar, kentin gelişimine katkı sağlayacak"

Kocaoğlu, Gaziemir'de yapımı devam eden fuar alanı inşaatının hızla ilerlediğini hatırlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı doğrultusunda fuarı geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya tarihinde sadece belediye gücü ve kaynakları ile kamulaştırmasını yapıp bu kadar büyük bir fuar alanı yapan tek belediyeyiz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük fuarlar var ama devlet, özel sektör ve belediye işbirliği ile yapılıyor. Kentin kalkınması, fuarcılığın gelişmesi ve hizmet sektöründe büyümesi için bu yatırımı yapmayı, öncelikli sorunlarından addettik ve büyük bir çabayla gerçekleştiriyoruz. İzmir fuarcılığının kentimiz hizmet sektörü ve halkına katkısını birkaç yıl içinde katlarız ve fuar, kentin refah düzeyinin artmasında kaldıraç hizmeti görür diye düşünüyorum."

Fuar alanı yapımına ilişkin gerçekleştirilen teşvik başvurusu sonrası başlayan ÇED Raporu sürecinin gidişatının sorulması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Konu incelendi. Bu yolda ilerlemeye başladık. Desteğe güvenerek yola çıkmadık. Kendi olanaklarımızla yola çıktık ve devam ediyoruz. Destek gelirse geri göndercek halimiz yok. Ama 'Peyzaj düzenlemesi var, o yüzden ÇED gerekiyor' şeklinde bir soğuk espri ile karşılaşmak belediyenin ve benim kaderimizde var. Gülüp geçip, inanç, irade ve sevgiyle en iyi, en doğru ve güzelini başarmak dileği ile yola devem etmekten başka çaremiz yok."

Kocaoğlu, ihtisas fuarlarının yeni fuar alanında gerçekleştirileceğini, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın yanı sıra hediyelik eşya, kitap, mücevher fuarlarının Kültürpark'ta devam edeceğini sözlerine ekledi.

İzmir Enternasyonal Fuarı, 20 ürün grubunda 286'sı yabancı bin 125 firmanın katılımıyla 29 Ağustos-8 Eylül'de Kültürpark'ta düzenlenecek.

Kaynak: AA