Yenipazar'da "ağar" Hareketliliği

AYDIN - Uluslararası Cittaslow unvanına sahip Yenipazar, ziyaretçi açısından son yılların en hareketli yaz dönemini geçiriyor. Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın "Susurluk" davasından hükümlülüğü süresince cezaevinde kaldığı dönemde ilçe tanıtımına katkı sağladığı düşünülüyor.

Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağar ile sıkça gündeme gelmesinin ilçe tanıtımına büyük katkı sağladığını öne sürdü.

Aydın-Denizli karayolunun 8 kilometre güneyinde kalan ve fazla insan sirkülasyonunun olmadığı Yenipazar'ın bu özelliği nedeniyle 2011 yılında "Uluslararası Sakin Şehir" hareketinin üyesi seçildiğini hatırlatan Erden, bu sene ise farklı bir tablo gözlendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mehmet Ağar'ın ilçemizde bir süre misafir olması, ilçemizin tanınırlığını, bilinirliliğini artırdı. Ağar'ın Yenipazar Cezaevi'ne gelmesi ile birlikte kendisini iş, siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda kişi ziyaret etti. Bu vesileyle ilçenin tanınması ve bilinmesi noktasında büyük bir etki oluştu. Gelip giden gazeteciler de gittiklerinde hep buranın ismini zikretti. Genellikle tarım gelirlerine bağlı olarak yaşayan ilçede şimdi biraz daha turizme dayalı bir modelin gelişmesinde bunun etkisi olduğuna inanıyorum."

-Ziyaretçi sayısında geçen yıllara oranla artış

Yenipazar'ın önemli gezi alanları arasında yer alan Yörük Ali Efe Müzesi ve Tabiat Parkı gibi turistik alanları ziyaret edenlerin yanı sıra ilçenin meşhur pidesini yemek için gelenlerin sayısında eski yıllara oranla artış gözlediklerini ifade eden Erden, şöyle devam etti:

"Yörük Ali Efe Müzesi'nin ziyaretçi sayısının 4 kat arttığını söyleyebilirim. Ayrıca ilçemizdeki tatlardan en popüleri olan pidemizi yiyenlerin sayısında da eski yıllara oranla daha çok artış var. Yenipazar artık bu bölgede, 'Hafta sonları nereye gidelim, ne yiyelim?' diyenlerin aklına gelen yerleşim yerlerinden biri haline geldi. Mehmet beyin ilçemizde kalması bu etkinin oluşmasına ve daha çok insanın ilçemizi ziyaret etmesine neden oldu."

-Ağar'dan Osmanlı çeşmesine katkı

Ağar'ın tahliyesinin ardından Yenipazar'ı unutmayarak zaman zaman ziyaret ettiğini, ilçedeki çeşitli projeler için de destek verdiğini dile getiren Erden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırbistan toprakları içerisinde kalan ve ilçemizle aynı ismi taşıyan Yenipazar isimli yerleşim yerine bir ziyaretimiz olmuştu. Nüfusunun çoğunu Boşnak ve Müslümanların oluşturduğu adaş yerleşim biriminin kent meydanında Osmanlı'dan kalan, Türk-İslam etkisinin olduğu bir sebil gördük. Bunun aynısından ilçemize de yaptırmak istedik. Altı mermer, ortası ahşap oyma ve üstü bakır olan bu çeşmeyi yapan ustalar Karamürsel'de bulunuyormuş.

Ağar ilçemizi ziyareti sırasında belediye başkanını arayarak bize destek olmasını istedi. Bunun üzerine alan ölçüleri alarak Karamürsel'e gönderdik. Şimdi orada çeşmenin hazırlığı yapılıyor. Ağar bu desteğin yanı sıra maddi destek sözü de verdi ve çok mutlu olduk. Çeşme tamamlandığında üzerine hem desteklerinden dolayı teşekkür etmek için hem de ilçemize katkısının anısına Ağar adına bir plaket çakmayı düşünüyoruz."

Öte yandan Yenipazar esnafı da Mehmet Ağar'ın ilçe tanıtımı ve hareketliliğine önemli katkısı olduğunu düşünüyor.

Kaynak: AA