Öğünç'ten Orman Yangını Açıklaması

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Şube Başkanı Abdullah Öğünç, orman yangınlarının, ekosistemi bozarak, su, toprak ve iklim dengesini değiştirdiğini belirtti.

Öğünç, yazılı açıklamasında, Hatay'da orman yangınlarının önlenmesi için Amanos Dağları'nda sosyal ormancılık etkinlikleri düzenledikleri, bu sayede yöre halkını ormanına sahip çıkmaya teşvik ettiklerini vurguladı.

Yanmış alanlarda bakım, koruma ve gençleştirme çalışmalarına başlanılması gerektiğini belirten Öğünç, şunları kaydetti:

"Orman yangınları ekosistemi bozarak su, toprak ve iklim dengesini değiştiriyor. Amanos Dağları'nda belki de henüz keşfedilmemiş birçok bitki ve hayvan türü yok olacak, ormancılıktan gelen gelir tamamen ortadan kalkacak, iklimsel değişim ve yangınlara bağlı yöre halkının göç etmesi söz konusu olacak. Bu durum, Amanos Dağları'nı önemini yitirmiş değersiz bir toprak yığınına dönüştürerek erozyon, heyelan, sel gibi doğal afetlerin artmasına ve hemen hemen tüm bölgeyi olumsuz etkilemesine yol açabilecek. Orman yangınlarının yöre halkı tarafından gözlenmesi ve bildirimi için 177 Orman Yangın İhbar Hattı'nın kullanımı yaygınlaştırılmalı."

Kaynak: AA