Diyarbakır, 2014 İzmir Fuarı'nın Onur Konuğu

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Diyarbakır'ın 2014 İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu kenti olacağını bildirdi.

Kocaoğlu, "@bskazizkocaoglu" kullanıcı adıyla sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, önceden duyurulduğu şekliyle bir saat boyunca takipçilerinin kent yönetimine ilişkin görüş, öneri ve eleştirilerini alarak, sorularını cevapladı.

Aziz Kocaoğlu, ilk "Twitter buluşması"yla katılımcı demokrasi için yeni ve önemli bir adım attıklarını belirterek, "İzmir'de görmek istediğiniz hizmet ve projeleri internet sayfamız ve sosyal medyadaki adreslerimiz aracılığıyla bize iletin. Yapılabilirliği olan önerileriniz İzmir'in Stratejik Planı'nda yer alsın. İzmir'e iz bırakın" görüşünü paylaştı.

Diyarbakır ziyaretinde İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Diyarbakır'ın onur konuğu olacak sözlerine karşılık bunun neden gerçekleşmediği sorusunu Kocaoğlu, "Diyarbakır'a giderken ben karar verdim. Kimseyi değil, gönlümün sesini dinledim. Kararımın arkasındayım. Osman Başkan ile görüştük, mutabık kaldık. Diyarbakır ilini, 2014'teki Enternasyonal Fuar'da onur konuğu olarak ağırlayacağız" diye yanıtladı.

AK Parti'den transfer teklifi alıp almadığıyla ilgili soruya Kocaoğlu, "Hayır", belediye başkan adaylığını açıklamasıyla ilgili soruya ise "Biraz daha sabır" yanıtını verdi.

-"Gerekli dersi aldık"

Kocaoğlu, cumartesi günkü yağışla ilgili soru üzerine, "Cumartesi kısa ama çok yoğun bir yağış vardı. Gerekli dersi aldık, uyarıları yaptık. Sıkıntı çeken hemşehrilerimden özür diliyorum" görüşünü ifade etti.

Su baskınlarını önlemek için yapmak zorunda oldukları Şirinyer'deki kazı çalışmalarının, 45 gün içinde bitirilmesinin planlandığına değinen Kocaoğlu, derelerin kirliliğiyle ilgili soruya, "Tüm dereler sürekli temizleniyor. Temizlemek bizim, kirletmemek sizin göreviniz" diye cevapladı.

-"Bu çöp İzmir'in çöpü. Gelin hep birlikte bu işi çözelim"

Kocaoğlu, yeni çöp depolama alanının yeriyle ilgili sorulara ise şu cevabı verdi:

"Çevre yatırımlarında lider kentiz. İzmir'i çöp derdinden kurtaracak projemiz hazır. Yeri belirlensin, hemen düğmeye basacağız. İleri teknolojiyle enerji üreteceğimiz katı atık bertaraf tesisinde külden başka atık kalmayacak. Harmandalı sakinlerini en az onlar kadar anlıyorum. Tesis yeri bulma çabamız sürüyor. Biraz daha anlayış ve sabır. Buradan tüm siyasilere çağrıda bulunuyorum: Bu çöp İzmir'in çöpü. Gelin hep birlikte bu işi çözelim. Tesisin nerede kurulacağını bilim belirleyecek. Bilim insanlarının belirleyeceği yere, herkes saygı göstermeli. Rehberimiz bilimdir."

-Metro ve banliyö tren hattı İZBAN'daki çalışmalar

Aziz Kocaoğlu, metro ve banliyö tren hattı İZBAN'daki çalışmalardaki son durumun sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Metroda kalan 3 istasyonun açılmasını en çok ben istiyorum.Çok kritik son 13 metreyi, adeta milim milim ilerleyerek geçiyoruz. Bizim için önemli olan, bu işin kazasız tamamlanmasıdır. Henüz açılamayan istasyonlar üzerinden polemik yapanlar, açtığımız istasyonları neden görmezden geliyor? 11,5 kilometre metro devraldık. Şu anda İzmir'de 96,5 kilometre raylı sistem çalışıyor.

Torbalı hattının yaklaşık 15 ayda tamamlanması öngörülüyor. Bütün istasyon ve alt geçitlerin ihaleleri yapıldı, inşaatlar başladı.

Selçuk ve Bergama için proje çalışmalarına başladık. Projeleri hazır olan Konak ve Karşıyaka tramvayları için onay bekliyoruz. Narlıdere ve Otogar projelerini tamamlayıp, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na teslim ettik."

- "Gemilerden ilki yıl sonunda geliyor"

Kocaoğlu, stat projeleriyle ilgili soruya, "Örnekköy'de stat ve spor kompleksi yapmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı'na resmi müracaatımızı yineledik, izin gelirse yapacağız. Alsancak, Karşıyaka ve Göztepe statları, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın uhdesinde. Biz de gelişmeleri sizin gibi dikkatle izliyoruz" yanıtını verdi.

İzmir Körfezi'nde ulaşım için alım yapılan gemilerden ilkinin yıl sonunda geleceğini kaydeden Kocaoğlu, toplu ulaşım filosuna katılacak 100 yeni körüklü otobüsle ilgili gecikme yaşanmasına yol açan itirazların aşıldığını ifade etti.

Kocaoğlu, Kadifekale heyelan bölgesinde kent dönüşümünün tamamlandığını belirterek, Roma Antik Tiyatrosu'nun ortaya çıkarılması için kamulaştırmanın sürdüğünü, aynı bölgede kurmayı planladıkları Ege Medeniyetler Müzesi'yle ilgiliyse 600 civarında konutu kamulaştırdıklarını bildirdi.

Kadifekale sur duvarları ile Agora'daki restorasyon çalışmalarının da sürdüğüne değinen Kocaoğlu, İkiçeşmelik'te cephe düzenlemesi için onay çıktığını ve ihale sürecine başlayacaklarını kaydetti.

Kocaoğlu, yeni bisiklet yollarıyla ilgili bisikletseverlere bir sunum yapacaklarını ve projelerinin beğenileceğini umduğunu dile getirerek, "2 sıraya varacak şekilde araç park edildiği için trafiğin keşmekeşe döndüğü" eleştirisine, "Trafik konusu Emniyet Müdürlüğümüzün yetki alanındadır" yanıtını verdi.

"Balçovalı arsa mağdurları"ndan gelen soruyla ilgili Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Uzun uğraşlardan sonra arsa mağdurlarına imar hakkı verilmiştir. 40 yıllık sorunun çözümü konusunda samimiyetle çalıştık. Yoğunluk bölgeye göre verilmiştir. Eski planlardan gelen yoğunluk talep edilmektedir. Şu anda İnciraltı'nda planladığımız yoğunluk, 0.80 emsaldir. Sizlere bunun iki misli yapılaşma hakkı verildi.

Bölgede jeolojik sıkıntıları, sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Bir an önce birleşerek inşaata başlayabilirsiniz."

Kocaoğlu, "Oğlunuzun Binali Yıldırım'ın çocuklarıyla ne gibi iş ortaklığı var, acaba açıklar mısınız" sorusuna, "Yanlış istihbarat. Hiç kimseyle ticari ortaklığımız yok" yanıtını verdi.

Kaynak: AA