Taraftar "davul Yasağının" İptalini İstedi

İZMİR - Galatasaray ile Fenerbahçe arasında TFF Süper Kupa maçının oynanacağı Kayseri Kadir Has Stadı'na "davul sokulmasına izin verilmemesi" yönündeki İl Spor Güvenlik Kurulu kararı yargıya taşındı.

İzmir merkezli geçen yıl kurulan Taraftar Hakları Derneği, söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava başvurusunda bulundu.

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Devrim Cem Erturan, İzmir Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye futbol kültüründe, taraftarın desteklediği takımlara davul eşliğinde tempo tutması ve tezahüratta bulunmasının önemli bir yeri olduğunu savundu.

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında 11 Ağustos'ta oynanacak TFF Süper Kupa maçı için Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulunca "stada davul sokulmaması" yönünde alınan kararın tamamen keyfi olduğunu ve taraftarın takımlarını destekleme, rakip takımı etkileme haklarının kısıtlanması anlamı taşındığını iddia eden Erturan, şunları kaydetti:

"Bu karar, bir yandan da traftarları tahrik etme anlamı taşımaktadır. Kendi takımlarını desteklemek için tribünlerdeki yerini alan taraftarların, böylesi bir keyfi davul yasağı uygulanmasını kabul etmesi ve bu yasağa karşı sessiz kalmaları mümkün değildir. Tribünleri ve taraftarları baskı altına alıp ceza ve yasaklarla bu alandaki şiddetin önlenmesine yönelik güvenlikçi anlayışın sorunları çözmediği, şiddeti sonlandırmadığı, bilakis daha da artırdığı görülmelidir."

-"Davul yasağı yeni bir gerilim olur"

Erturan, Gezi Parkı odaklı gelişmeler sonrası basında taraftar gruplarına yönelik çeşitli önlemler alındığı haberlerinin yer aldığını, bu yeni yasağın da gerilimi artırıcı unsur olacağını savunarak, "Taraftarlar bu ülkenin birer yurttaşıdır ve tribünler de toplumun minyatürüdür. Hal böyleyken, taraftarlarca anlaşılır ve kabul edilebilir hiçbir yönü olmayan davul yasağı uygulaması yeni bir toplumsal gerilim kaynağı olması kuvvetle muhtemeldir" değerlendirmesinde bulundu.

"Davul yasağının" tümüyle bir hak ihlali ve hukuka aykırı olduğunu öne süren Erturan, bu nedenle ayrım gözetmeksizin tüm spor kulüpleri taraftarların haklarını ve çıkarlarını savunmak amacıyla kurulmuş derneklerinin, söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi kanalıyla Kayseri İdare Mahkemesine dava başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

Kaynak: AA