Yürüyen Köşk'teki Restorasyon Tamamlandı

YALOVA - Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, restorasyonu tamamlanan Yürüyen Köşk'ün yeniden ziyarete açılması töreninin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin yıl dönümüne rastlayan bu akşam yapılacağını bildirdi.

Koçal, köşkün yanında bulunan kafeteryada düzenlediği basın toplantısında, burasının sık sık restore edildiğini hatırlattı.

Deniz kıyısında olmasının etkisiyle restorasyona gereksinim duyulduğunu vurgulayan Koçal, şöyle devam etti:

"Bu yapılan 3'üncü restorasyon. 1998 yılında birincisini Çevre Bakanlığı yapmıştı. İkincisini 2006 yılında Çalık Holding sponsorluğunda yapılmıştı. Üçüncüsü de yaklaşık 400 bin liralık bir maliyetle Yalova Belediyesi imkanlarıyla yapıldı. Bu sene Anıtlar Kurulu ince eleyip sık dokuyarak köşkün asıl rengi olan ahşabı yaptırmaya çalıştı. Yürüyen Köşk'ün asıl rengi ahşap. Bunun da bu şekilde yapılmasını istediler. Bunun dışında yeni bir düşünce de gelişti. Açılıştan sonra Anıtlar Kurulundaki arkadaşların önerisiyle köşkün yürütüldüğü raylarla ilgili bir çalışma yapılacak. Köşkün yürütüldüğü raylar halen toprağın altında mı değil mi, önce buna bakacağız. Bununla ilgili makinalerle araştırma yapılacak. Raylar yoksa bile bu rayların varlığını ortaya çıkaracak bir çalışma yapacağız."

Koçal, köşkün onarımını yapan firma yetkililerinin, 20-30 yıl restorasyona ihtiyaç duyulmayacağını söylediğini aktardı.

Atatürk'ün Yalova'ya gelişiinn önemine değinen Koçal, şunları kaydetti:

"Yürüyen Köşk'ün yeni restore edilmiş halinin açılışını, Atatürk'ün Yalova gelişinin 84'üncü yıl dönümünde yapmak istedik. Atatürk'ün Yalova'ya gelişi önemli. Yalova'nın kaderini değiştiren neticeler oluşmuş. Bugün Yalova'yı Yalova yapan birçok unsurun altında Atatürk'ün Yalova'ya gelmesi var. Biz de yıllar evvel yaptığımız gibi birtakım organizasyonlarla bunu kutlamaya çalışıyoruz. 2003 yılında yine bir organizasyon yapmıştık. 10 yıl sonra yine bir organizasyon yapalım, bunu da Yürüyen Köşk'ün açılışıyla birleştirelim dedik.

-Yürüyen Köşk

Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk, 1929'da tamamlandı.

Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi. Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bundan dolayı buraya ''Yürüyen Köşk'' adı verildi.

Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait eşyalar ve balmumu heykel bulunuyor.

Kaynak: AA