Arama Motorları, Tweetleri De Dikkate Alacak

ANKARA - YILDIZ AKTAŞ - ODTÜ'lü mühendisin sorgu öneri servisi projesiyle, arama motorunda sorgulama yapılırken kullanıcıyla ilişkili olabilecek Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarındaki trendler dikkate alınarak öneri oluşturulacak.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Şengör Altıngövde, yürütücüsü olduğu "Frekansın Ötesine Geçmek: Sosyal İşaretler ve Görüşlerin Sorgu Önerilerini Geliştirmekte Kullanılması" başlıklı projesiyle 2006'dan beri verilen "Yahoo! Faculty Research and Engagement Program" ödülünün sahibi oldu.

Bu yıl, 7 ülkenin 24 seçkin üniversitesine mensup 27 bilim adamının layık görüldüğü FREP ödülünü alanlar arasında ilk kez bir Türk mühendisi de yer aldı.

Altıngövde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet alanında heyacan verici çalışmalara verilen ödülün Türkiye'deki bir üniversiteye bağlı araştırmacıya ilk kez verildiğine dikkati çekerek, kendisine 18 bin dolarlık karşılıksız araştırma bütçesi ve Yahoo araştırmacılarıyla işbirliği fırsatı da sunulduğunu belirtti.

Projeyle arama motoruna sorgu girme sırasında, gösterilen önerilerinin sosyal medya trendleri ve kullanıcıların çeşitli konulardaki görüşlerini de dikkate alarak zenginleştirileceğini söyleyen Altıngövde, "Hali hazırdaki sorgu önerileri servisi kullanıcı arama motoruna birkaç harf yazar yazmaz devreye girer. Başka kullanıcıların yaptığı sorgulardan en uygun ya da ilişkili olanları göstererek, kullanıcıları sorguyu kafasında tasarlamaktan ve yazma zahmetinden kurtarır. Böylece kullanıcı istediği bilgiye doğru ve hızlı şekilde ulaşır" diye konuştu.

Geliştirecekleri sistemle kullanıcı arama yaptığında sosyal medyada o konuyla ilgili konuşulanların da değerlendirileceğini anlatan Altıngövde, "Örneğin Ankara'da yaşayan bir kullanıcı arama yaptığında, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarında o anda Ankara ile ilgili çok tartışılmakta olan konular dikkate alınarak sorgu önerileri verilecek. Bu sayede kullanıcının o anda ne aramak istediği çok daha isabetli şekilde tahmin edilebilecek. Böylece kullanıcı aradığı bilgiye ulaşmak için pek çok sorgu yazmak ya da istediğini tam anlatmayan bir sorgu yüzünden pek çok cevap sayfasını dolaşmak zorunda kalmayacak" diye konuştu.

Kaynak: AA