Türkiye’nin Televizyonla Eğitim Yapan Tek Üniversitesi Başarısını Arttırıyor

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Türkiye’nin eğitimde ilk tekli televizyonunu kullanan üniversite olduklarını belirterek, eğitim teknolojilerini de en iyi derecede kullandıklarını söyledi.

Türkiye’nin Televizyonla Eğitim Yapan Tek Üniversitesi Başarısını Arttırıyor
İHA’ya açıklamalarda bulunan Rektör Aydın, dünyada ilk defa kamu yayıncılık şirketiyle bir üniversitenin bir araya gelerek küresel yayın yapan kanal oluşturduğuna dikkat çekerek, “İlk sinema-televizyon okulumuzda 1976 yılında Almanlarla işbirliği halinde stüdyolarımızı kurduk. Şu anda iki tane en son teknolojiyle donatılmış stüdyomuz devrede, 3 tane stüdyomuzun da yatırımı devam ediyor. Eskiden TRT 4 diye bir kanal vardı ve orada geç saatlerde siyah-beyaz programlar yayınlanıyordu. Önemli bir deneğimdi o zamanki koşullar açısından, ancak her şey gibi teknolojide çok hızlı değişiyor. Bu değişim içerisinde 4 yıl önce TRT ile bir araya gelerek ortaklaşa ilk defa bir eğitim kanalı açtık. Dünyada ilk defa kamu yayıncılık şirketiyle bir üniversite bir araya gelip küresel yayın yapan bir kanal oluşturdu. Çin’den İrlanda’ya kadar uydundan yayın gerçekleştiriliyor. 24 saatlik yayının 12 saatini biz, 12 saatini de TRT kullanıyor. Önümüzdeki akademik yılda herhalde 24 saatin 17-18 saatini biz kullanacağız, öyle görünüyor. Çünkü giderek alanımız genişliyor” dedi.

“YAYINDA GÖRDÜKLERİMİZ BAŞTAN SONA ÖĞRENCİ ÜRETİMİDİR”
TRT’de yayınlanan ve kendilerine ayrılan yayın saatlerdeki tüm programların öğrenciler tarafından yapıldığını anlatan Aydın, “‘Yaşam boyu eğitim’ vizyonu çerçevesinde eğlenirken öğrenme, öğrenirken eğlenme konsepti içerisinde açtık. Başarılı bir şekilde şuanda programlar devam ediyor. Çekimlerde burada gerçekleşiyor ve fiber üzerinden gönderiyoruz, yayına giriyor. Tüm programların üretimi burada gerçekleşiyor. Dünyada ilk defa üniversite içerisindeki iyi yabancı dil bilen, kafası çalışan öğrencilerimizi aldık, eğitimden geçirdik ve yayınlanan programları tamamen kendileri yapıyorlar. Ayrıca öğrencilerimiz programların konularını ve çekimlerini de kendileri yapıyorlar, yani yayında gördüklerimiz baştan sona öğrenci üretimidir ve çok başarılı şekilde götürülüyor. Böylelikle genç arkadaşlarımıza fırsat verildiği zaman çok güzel şeyler üretildiğini gördük” diye konuştu.

Rektör Aydın, yayın kitlelerinin 7’den 77’ye herkes olduğunu da ifade ederek, şöyle sürdürdü:
“Öncelikle bizim hedef kitlemiz üniversite öğrencileridir. Sadece açık öğretim değil, Türkiye’deki yükseköğretim öğrencileridir, birinci hedef kitlemiz budur. Bu da genellikle 18-25 yaş grubunu içeriyor. Ama yayınlarımızdaki genel hedef kitlemiz ise 7’den 77’ye her yaş grubudur. Çünkü yayınlarımız içerisinde her yaş grubunu ilgilendiren eğitim programları bulabilirsiniz. Kurumlarla işbirliği zor olur ama bu anlamda TRT ile çok güzel bir işbirliği yaptık.”

“2013 YILINDA 300 BİN DAKİKALIK PROGRAM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Yayıncılık konusunda her geçen yıl daha da ileriye gittiklerini anlatan Aydın, şöyle konuştu:
“Üniversitenin şu anda 250 kişilik bir televizyon ekibi sürekli çalışıyor. Çekimlerimizin şuanda yüzde 70’ini 80’ini dış çekim olarak gerçekleştiriyoruz. 2011 yılında üniversite olarak 114 bin 950 dakika yayın gerçekleştirdik, 2012 yılında bu 200 bin dakika oldu. Yani program bazında ise, 2011 yılında 677 adet, 2012 yılında da bin 159 program çektik ve yayınladık. 2013 yılı için de, 300 bin dakikalık bir program geçekleştiriyoruz. Yani bu da her yıl baştan itibaren bakarsanız 4’e, 5’e katlamış. 2013-2014 ders yılında çekeceğimiz ders programlarıyla 40 bin ve üzeri öğrencilerin derslerini tamamlamış olacağız. Böylelikle biz öğrencimizin yüzde 70’ine hitap eden tüm dersler televizyon ortamına taşınmış oluyor. Ayrıca Cambridge Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği içerisinde 56 adet İngilizce programı gerçekleştirdik ve yayında. Bunun dışında Almanca çekimleri şu anda gerçekleşiyor. Fransızca, Çince, Rusça geliyor. Böylelikle 2014-2015 yılında çok dilli bir yayıncılığa doğru gidiyoruz.”
Kaynak: İHA