İngiltere İle İspanya Arasındaki Cebelitarık Gerginliği

LONDRA - Avrupa Birliği, İngiltere ile İspanya arasında gerginliğe neden olan Cebelitarık sınırına gözlemci heyet gönderecek.

Gelecek ay başında sınıra gidecek heyet, İspanyol yetkililerin AB'nin serbest dolaşımına aykırı hareket edip etmediklerini kontrol edecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron önceki gün AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile telefonda görüşmüş ve AB'nin Cebelitarık sınırına acilen gözlemci heyet göndermesini istemişti. Cameron, İspanya'nın sınırda kontrolleri sıkılaştırmasının AB'nin serbest dolaşım kurallarına aykırı olduğunu aktarmıştı.

Bu arada İspanyol balıkçılar, balıkçılık yapmalarının denize atılan dev bloklarla Cebelitarık tarafından engellendiği savunarak, bugün protesto gösterisi düzenliyor. Devam eden protestoda, çok sayıda polis hazır bulunuyor.

-Gerginliğin nedeni balıkçıların engellendiği iddiası

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla birkaç hafta önce başlamıştı. Cebelitarık yetkilileri denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını söylemiş, İspanyol yetkililer ise bloklarla balıkçılığın engellendiğini savunmuştu.

Bunun üzerine İspanya Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve bu, sınırda uzun araç kuyruklarına neden olmuştu. İspanya ayrıca, Cebelitarık'a geçişlerden 50 avro ücret almayı planladığını bildirmişti.

Kaçakçılığı önlemek için sınır kontrollerinin gerekli olduğunu savunan İspanya hükümeti, İngiltere'nin endişesini resmi yollarla iletmesine karşın kontrolleri yumuşatmayacağını bildirmişti.

-Son 50 yılda iki referandum

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri" sorulmuş ve çoğunluk İngiliz egemenliğini tercih etmişti.

Kaynak: AA