Seben ve Kıbrıscık'ın Elektriği Seben'den

BOLU - Bolu'nun Seben ilçesinde Susuz ve Çeltikdere köylerinde kurulan Hidroelektrik Santralleri ile Kıbrıscık ve Seben ilçelerinin tüm elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Aladağlardan gelerek Seben üzerinden Sakarya Barajına bağlanan dere üzerine kurulan 2 adet HES sayesinde saatte 5.5 Megawatt elektrik üretiliyor. Üretilen bu elektrik Mudurnu'da bulunan dağıtım hattına iletilerek ihtiyaç duyulan hatlara dağıtılıyor.

Bolsu Enerji yöneticilerinden Alaaddin Sağlam, "HES'ler tarım yapılan bir arazisindeki dere üzerinde kurulduğu için tam zamanlı çalışmıyoruz. Burada 15 Mayıs ile 15 Eylül arasında çeltik tarlalarının sulaması gerekiyor. Biz bu süre zarfında üretim yapmıyoruz" diye konuştu.

Susuz köyü ve Çeltikdere köyünde üretilen elektriğin Çeltikdere köyü üzerinden hatlarla Mudurnu'da bulunan dağıtım hattına iletildiğini anlatan Sağlam, "Bulunduğumuz bölge itibari ile SEDAŞ ile çalışıyoruz. Bu nedenle ürettiğimiz elektrik, SEDAŞ'ın en yakın dağıtım santrali olan Mudurnu üzerinden abonelerin kullanımına sunuluyor. SEDAŞ bizim ürettiğimiz elektriği ihtiyaç doğrultusunda Sakarya, İstanbul, Düzce gibi yerlere gönderebiliyor" ifadelerini kullandı.

Susuz köyünde bulunan santralden saatte 2.4 Megawatt, Çeltikdere'de bulunandan ise saatte 3.1 Megawatt elektrik ürettiklerini ifade eden Sağlam, "Ürettiğimiz elektrik Seben ve Kıbrıscık ilçelerinin tamamına yeterli. Ayrıca biz burada çiftçilerle ortaklaşa bir çalışma benimsediğimiz için onlara da zarar vermiyoruz. Yerel halkta bundan memnun" dedi.

Kaynak: AA