Depremin Merkezine "afet Haberleşme Üssü" Kuruluyor

KOCAELİ - METİN GİRGİN - ''Asrın felaketi'' olarak nitelendirilen Marmara depreminde felaketin en fazla hissedildiği yer olan Gölcük ilçesinde "Afet Haberleşme Üssü" kuruluyor.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Gölcük Şube Başkanı Umut Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, afetlerde bütün haberleşme sistemlerinin durduğu zaman, telsizlerin çalışmaya devam ettiğini söyledi.

"Telsizin, altyapı olarak herhangi bir santrale veya telli bağlantıya ihtiyacı yoktur" diyen Öcal, elektriği jeneratörle elde edip, yurt içi ve yurt dışı muhaberenin sağlanabildiğine, bunun da afetlerde çok büyük yararlar sağladığına dikkati çekti.

Amatör telsiz sistemlerinin, her zaman normal telefon altyapısının bir yedeği olduğunu ve ne olursa olsun çalışmaya devam ettiğini belirten Öcal, afetlerde en büyük sıkıntının haberleşme ve ulaşım olduğunu vurguladı.

Öcal, Kocaeli İl Afet Müdürlüğü'nün desteğiyle, Afet Haberleşme Merkezi'ni kurduklarını dile getirerek, "Ekipman ve 20 kadar gönüllü arkadaşlarımızla Türkiye'deki afet haberleşmesine önemli katlıkar sağlıyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızın hepsinin ayrı uzmanlıkları var. Motokros, off-road, denizci arkadaşlarımz var. Mmotokros ve off-roadçı arkadaşlarımız ulaşılamayan, haber alınamayan bölgelere gidip, oradan telsiz vasıtasıyla bize haber vererek, afetlere ne şekilde müdahale edileceği noktasında bizi bilgilendiriyor. Bir afete müdahalede başarı, haberleşme ve ulaşım sorununun çabuk çözülmesine bağlıdır. Biz sıkıntının bunlar olduğunu gördük ve buna göre bir yapılanmaya geçtik" diye konuştu.

Denizde olabilecek kaza ve afetlerde de Değirmendere Sualtı Topluluğu işbirliği ile müdahale ettiklerini anlatan Öcal, 17 Ağustos 1999 depreminde Gölcük'e giren ilk amatör telsizci olduğunu dile getirdi.

Depremde elektrik olmadığı için haberleşme yapılamadığını, GSM şebekesi ve telli hatların çalışmadığı için bilgi akışının sağlanamadığını ifade eden Öcal, "Bir jenaratör vasıtasıyla telsizle Gölcük'teki yıkımın derecesini ve gerekli ekipmanlara ihtiyaç olduğunu Ankara'ya ilettik. Ama buradaki esas sıkıntı haberleşme değil, haber verilen makamların bu kadar büyük afet karşısında neler yapabileceklerini bilememeleriydi" şeklinde konuştu.

-"Afetlerin üstesinden gelinmesi için çalışıyoruz"

Aradan 14 sene geçmesiyle birlikte devletin ilgili birimlerinin bu konuda tecrübe edinerek, gerekli altyapı çalışmalarını yaptığını ve yapmaya devam ettiğini kaydeden Öcal, "Afetler o kadar büyük oluyor ki, sivil toplum kuruluşları olmadan başa çıkamıyorsunuz. Biz de telsizcilik konusunda uzman olduğumuz için, devlete haberleşme konusunda destek vererek, afetlerin üstesinden gelinmesi için çalışıyoruz" dedi.

Öcal, depremdeki bütün ihbarları, gerekli birimlere telsizle bildirerek göçük altında kalan çok sayıda insanın kurtarılmasını sağladıklarını anlatarak, bu konuda İl Afet Müdürlüğü'nden hem araç hem de ekipman olarak her türlü yardımı aldıklarını kaydetti.

-"Türkiye'nin her yerinden telsizle muhabere yapabiliyoruz"

TRAC'ın Türkiye genelinde yaklaşık 50 şubesinin bulunduğunu belirten Öcal, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin her yerinden telsizle muhabere yapabiliyoruz. Ayrıca kısa dalga ile dünyanın hemen hemen her yeriyle haberleşebiliyoruz. Bu sayede bir yerde afet olduğunda Birleşmiş Milletler'in belirlediği afet frekanslarından çıkış yaparak diğer ülkelerle ortaklaşa yapılacak çalışmalar konusunda birbirimizi bilgilendiriyoruz. Böylece afet olan bir ülkenin neler talep ettiğini biz onlardan telsiz vasıtasıyla alıp, AFAD Müdürlüğüne bildirerek aradaki haberleşmeyi sağlıyoruz"

Öcal, geçtiğimiz aylarda İngiltere'de yapılan Dünya Afet Haberleşme Tatbikatı'nda, Türkiye'yi TRAC Gölcük Şubesi olarak temsil ettiklerini, bu tür uluslararası faaliyetlere katılarak, Türkiye'nin afetlerde bilinirliliğini sağladıklarını ifade etti.

-"Yıl sonuna doğru üssümüz kurulmuş olacak"

Gölcük'te kurulması planlanan "Afet Haberleşme Üssü"nün bir merkez olarak çalışacağını vurgulayan Öcal, Türkiye'deki afet haberleşmesindeki amatör kısmın buradan yürüteleceğine dikkati çekti.

Öcal, buna yönelik altyapı çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek, "Bu yıl sonunda doğru üssümüz kurulmuş olacak. Olası afetlerin bilgilerini Türkiye geneline ve dünyanın heryerine buradan anında telsizle bildireceğiz" şeklinde konuştu.

Daha sonra, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Gölcük Şubesi ile Kocaeli İl Afet Müdürlüğü ekipleri karadan ve denizden kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.

Kaynak: AA