Mersin'de Vergi Tahsilatında Başarı

MERSİN - Yılın ilk 6 aylık döneminde 3 milyon 990 bin 638 lira vergi borcunun 2 milyon 977 bin 669 lirasını tahsil eden İçel, İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa'nın ardından vergi tahsilatında altıncı başarılı il oldu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçel'in her geçen gün büyüyüp geliştiğine işaret ederek, her bireyin asli sorumluluğu olan vergi konusunda da kentin öne çıktığını söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın yılın ilk 6 aylık dönemi için hazırladığı istatistiklerde İçel'in 3 milyon 990 bin 638 liralık vergi borcunun 2 milyon 977 bin 669 lirasını tahsil ettiğini anlatan Güzeloğlu, İçel'in bu sayede vergi tahsilatı konusunda İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa'nın ardından altıncı başarılı il olduğunu vurguladı.

Güzeloğlu, "Akdeniz'in incisi" İçel'in, Türkiye'nin uluslararası alanda gerek stratejik gerekse ekonomik ilişkiler bağlamında önemli merkez olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Geçen yıl 25 milyar dolar dış ticaretiyle ülkemizin İstanbul'dan sonra en büyük 2. kenti olan ilimiz, vergi tahsilatında da 6. büyük kentidir. Yine geride bıraktığımız yıl sonunda Türkiye'nin en büyük 2. tarımsal üretimini gerçekleştiren İçel, ülkemizin tarımsal üretiminin tek başına yüzde 6'sını üreten, bunun daha fazlasını da ihracata konu eden bir ticaret merkezidir. İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi,firmaların yoğun talebiyle dolmuş, tam bir üretim merkezine dönüşmüştür. 9 bin 500 vatandaşımızın istihdam edildiği OSB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en temiz 3. organize sanayi bölgesi ödülünü almıştır. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin konteyner TEU yük hacmine ulaşan ve Türkiye'nin en büyük limanlarından olan İçel Limanı, ülkemizin 2023 hedeflemesinde 15 milyon konteynır TEU işlem hacmi hedefiyle dünyanın en büyük ilk 10 limanı arasında yer alacaktır."

İçel Serbest Bölgesi'nin ise Türkiye'nin ilk kurulan bölge olarak öne çıktığını bildiren Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemiz, ülkemizin en büyük 2. serbest bölgesidir. 2012'de Yatırım Teşvik Belgesi itibariyle 1,1 milyon sabit yatırım ve buna bağlı yüzde 110 artış oranıyla ülkemizin geleceğine katkı sunan önemli bir kenttir. Rekabet edilebilirlikte ülkemizin 7 kentinden biri. Bununla birlikte İçel'de vergi ödeme konusunda bilinçli bir mükellef yapısına sahip olunması nedeniyle vergi tahsilatında ilimiz bu yılın ilk 6 aylık diliminde Türkiye 6'ıncısı olmuştur. Yine vergi tahsilatındaki bu başarıya paralel olarak İçel, ilk altı aylık dilimde bütçe gelirleri bütçe giderlerini aşan 12 ilden biri olmuştur. Yaptığı bir milyon 596 bin 339 liralık bütçe harcamasına karşın 3 milyon 133 bin 466 liralık bütçe geliri yaratarak, bütçeye toplamda bir milyon 537 bin 127 liralık net katkı sağlamıştır. Bu da en önemli lojistik ve dış ticaret kentlerinden biri olarak İçel'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında üzerine düşeni başarılı şekilde yerine getirme azim ve kararlığının kanıtı olmuştur."

Kaynak: AA