8 Milyon Yıllık Hayvan Fosilleri Bulundu

Çankırı'da sürdürülen "Çorak Yerler" kazı alanındaki çalışmalarda, 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerine ulaşıldı.

8 Milyon Yıllık Hayvan Fosilleri Bulundu
Çankırı'da Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 1997 yılında başlayan Çorak Yerler Kazısı, 16 yıldır kesintisiz olarak devam ediyor. Çankırı- Yapraklı karayolunun 2'nci kilometresinde bulunan tepelik alanda devam eden çalışmalar Ankara Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığında yürütülüyor. Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin kazı çalışmalarında elde edilen fosiller, laboratuvarlarda kimyasallarla sağlamlaştırıldıktan sonra sergileniyor.

Ankara Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Antropoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, "Çorak Yerler" kazı alanındaki çalışmalarda, 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerine ulaşıldığını ve çalışmalar kapsamında 3 bin fosil elde ettiklerini açıkladı.

Kazı çalışmalarının 1997 yılında kurtarma kazısı olarak başladığını anlatan Erol, 2000 yılında önemli fosiller çıkmaya başladıktan sonra Bakanlar Kurulu onayıyla kazılara devam edildiğini belirtti

Kazı çalışmalarının 16 yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Erol, çalışmalar kapsamında ulaştıkları 8 milyon yıllık hayvan fosillerinin belli bir kısmına ulaştıklarını ve fosillerin tamamına ulaşana kadar çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

8 milyon yıl öncesine ait hayvan faunası ile ilgili pek çok fosil buluntu elde ettikleri anlatan Prof.Dr. Erol, şunları söyledi:
"Özellikle nesli tükenmiş hayvanlara ait fosiller mevcut. Buluntularımız arasında kuyruksuz maymun ve benzeri canlılar, hortumlular, filler, gergedanlar, antiloplar, zürafalar, atlar, geyikler gibi canlılar yer alıyor. Bulduğumuz ve Çankırı kaplanı adını verdiğimiz fosil ise Türkiye'de şu anda karşılaştırma yaptığımız etçiller arasında tek örnek. Bu fosil kılıç yada testere dişli kedigiller arasında yer alıyor. Kılıç dişli kaplan benzeri et yiyiciler Anadolu'ya özgü buluntular olarak Çankırı Müzesi'nde sergileniyor. 16 yıllık çalışmalarımızda 3 binin üzerinde fosil elde ettik."
Yabancıların kazı çalışmalarına ilgisinin fazla olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, çalışmaların Eylül ayına kadar devam edeceğini kaydetti.

Kazı çalışmalarında görev yapan öğrenciler ise yaptıkları saha çalışmalarının okul hayatlarına destek sağladığını vurguladı

Kaynak: İHA