Mimar Sinan Güzel Sanatlar’dan Birgi Çıkarması

2000 yılından buyana Ödemiş’in tarihi beldesi Birgi’de yaz çalıştayları düzenleyen İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bu yıl da Birgi Belediyesi ile işbirliği yaparak Ağustos ayı sonuna kadar sürecek bir çalışma daha başlattı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar’dan Birgi Çıkarması
Ayrıca başka bir çalışma için Ödemiş’te bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik bölümü öğrencileri de dün Birgi’ye çevre ve kültür gezisi düzenledi.

ÇALIŞTAY SICAĞA RAĞMEN TAM GAZ
Her yıl düzenlediği yaz çalıştayları ile tarihe başkent olarak kazınan Birgi’de farklı çalışmalara imza atan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden resim ve restorasyon bölümlerinin 40 öğrencisi tarihi beldede kampa girdi. Yrd. Doç. Dr. Murat Mete Ağyar, Araştırma Görevlisi Selim Sani Güngör ve mimar Hayriye İsmailoğlu’nun yönetiminde Ağustos ayı sonuna kadar Birgi’de kalacak öğrenciler resim ve restorasyon alanlarında çeşitli çalışmalar yapacaklar.

Birgi’nin tarih kokan sokaklarında sokak silüeti ve röleve çalışması yapacak restorasyon bölümü öğrencileri, son derece hassas olan son teknolojik cihazlarla ölçümler yapıyor. İnönü, Hacı Osman ve Saraçoğlu sokakların cephe siluetleri öğrencilerin çalışmalarıyla kayıt altına alınıyor. Ayrıca öğrenciler tarihi beldedeki 4 eski eserle ilgili de röleve çalışması gerçekleştiriyorlar.

Resim bölümü öğrencileri ise Birgi’de duvar resimleri çizmek üzere kolları sıvadı. Yöreye özgü figürleri belirli bir kompozisyon içerisinde akrilik boyayla Birgi sokaklarına aksettirecek öğrenciler, çalışma sonuna kadar en az 13 tane duvar resmi çizmeyi hedefliyor. Tarihi dokunun korunması ve renklendirilmesine katkı sunan bu çalışmaların yanı sıra öğrenciler Salı ve Perşembe akşamları da sunum yapacaklar. Çay bahçelerinde halka açık yapılacak sunumların yanı sıra öğrenciler tarafından şiir geceleri de organize edilecek.

Birgi’nin öğrencilerce çok sevildiğini ve çok güzel bir çalışma ortamı bulduklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Murat Mete Ağyar, sıcağa rağmen öğrencilerin keyif içerisinde çalışma yaptığını anlattı. Ağyar, “Her yıl bir öncekine göre daha güzel fakat daha korunmuş bir Birgi buluyoruz. Bu bizleri mutlu ediyor. 2000 yılından bu yana biz de öğrencilerimizle birlikte Birgi’deki bu güzel çalışmalara katkı koyarak bu değerin geleceğe aktarılmasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu yıl da 40 öğrencimizle çalıştayı Ağustos ayı sonuna kadar yapacağız” dedi.

ŞEHİRCİLİK ÖĞRENCİLERİ BİRGİ’YE HAYRAN KALDI
Sokak asimetrisi çalışmaları için Ödemiş’te bulunan imar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik bölümü öğrencileri de Birgi’ye çevre ve kültür gezisi düzenledi.

Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener ile birlikte yapılan sokak sağlıklaştırması, restorasyon çalışmalarını inceleyen öğrenciler, Ulu Cami, Dervişağa Medresesi ve Hamamı gibi tarihi mekanları gezerek bol bol fotoğraf çekti. Ödemiş’te Katırcılar Sokağı, Ulus Meydanı ve Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi çevresindeki sokaklarda sokak asimetrisi çalışmalarında bulunmak üzere 15 günlüğüne ilçeye gelen öğrenciler tarihi beldeye hayran kaldılar. 23 kişilik öğrenci grubuyla 15 gün boyunca çeşitli çalışmalar yapacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Levent Özaydın, Ödemiş Belediyesi işbirliği ile daha önce de ilçede benzer çalışmalara imza attıklarını kaydetti.

“GENÇLERİN İLGİSİ ÖNEMLİ”
Üniversitelerin tarihi beldeye duyduğu ilginin kendilerini oldukça memnun ettiğini ifade eden Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener de, “Beldemizde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin üç bölümünden öğrencileri konuk etmiş olduk. Çalıştayımız sürerken, şehircilik bölümü öğrencileri de Birgi’mizi ziyaret ettiler. Geçtiğimiz yıllar da olduğu gibi üniversitelerimizin Birgi’ye olan ilgisi artarak devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitemizin yanı sıra başka üniversitelerimizle de çeşitli işbirliklerinde bulunmuştuk. Gençleri Birgi’de ağırlamak, onların bu mirasın korunmasında paylarının bulunması her şeyden önemli” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA