Kırmızı Ete "eşik Fiyat Müdahalesi"

ERZURUM - Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Et ve Süt Kurumu'nun , kırımızı ete "eşik fiyat müdahalesi" kararıyla ilgili olarak, "Alınan karar yerinde bir karar fakat bu karar sadece et fiyatları hakkında ortaya çıkan spekülasyonlarda değil, her zaman uygulanmalı" dedi.

Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarıyla ilgili ortaya çıkan tablonun, her yıl belirli aylarda ortaya çıktığını ve ithal etle bu sorunun çözülemeyeceğini söyledi.

ESK'nin besici ve çiftçilerle karşılıklı oturup, karar almasının ekonomiye daha büyük katkılar sağlayacağını savunan Ilıcalı, şöyle devam etti:

"Dikkat ederseniz günlerdir televizyonlarda et fiyatlarıyla ilgili sözde uzmanlar çıkıp fikirlerini, görüşlerini beyan ediyor fakat nedense bu işin asıl uzmanı olan besiciler ortada yok. Gerçek besicilerin ve çiftçilerin görüşleri alınmalı. Her yıl aynı sorunlar gündeme geliyor ve kırmızı et fiyatlarındaki artışa vurgu yapılarak, ithal et gündeme taşınıyor. Bu ithal et lobicilerinin kendi çıkarı için ortaya attığı bir durumdur. İthal kırmızı etle fiyatlar dengelenmez. Tam aksine besiciyi tamamen bitirir. ESK'nin aldığı kararlar sadece yılın belirli günlerinde, aylarında olmamalı. Devlet eliyle hayvanını kestirmek isteyenlerin, yani kombinaya hayvan götürenlerin sayısı artar. Kimse özel sektöre yönelmez."

Ilıcalı, Doğu Anadolu bölgesinin ekonomideki can damarının tarım ve hayvancılık olduğunu anımsatarak, ESK'nin atacağı her adımda firmalar yerine besiciler ile görüşmesinin doğru olacağını dile getirdi.

DATÜB olarak her zaman ESK ile görüşerek, besicinin ortak fikirlerini kendilerine iletmeye hazır olduklarını ifade eden Ilıcalı, şunları kaydetti:

"Besicilerin taleplerini ESK'ye iletme ve et fiyatları hakkında ortada dolaşan spekülasyonlara son vermek için bize ne görev düşerse yapmaya hazırız. Bu bölgede mart ayında hayvanlar yaylaya çıkar ve son baharda tekrar içeri alınır. Söz konusu fiyat spekülasyonları süt için de aynı oluyor. Alınan karar yerinde bir karar fakat bu karar sadece et fiyatları hakkında ortaya çıkan spekülasyonlarda değil, her zaman uygulanmalı. Çünkü bu karar hayvanını kesime getiren besiciye her zaman cazip gelir. Yılın bazı aylarında uygulanması doğru olmaz."

Kaynak: AA