Dünyadaki Tek Kasnak Meşesi Ormanının Tanıtılması İsteği

ISPARTA - Eğirdir ve Kovada gölleri arasındaki dünyanın tek olduğu bilinen kasnak meşesi ormanının yeteri kadar tanınmadığı bildirildi.

Yarım asırlık ömrü ile kuvvetin, kudretin ve uzun ömrün sembolü olarak kraliyet armalarında, kurum logolarında, para ve motiflerde kullanılan meşe, dünya genelinde geniş bir alanda yayılış gösteriyor, 400'e yakın türü bulunuyor.

Meşe türlerinin büyük çoğunluğu her yerde yetişebilecek özelliğe sahipken, kasnak meşesi bu genellemenin dışına çıkıyor. Yetişmesi için çok zengin bir toprak ve zaman isteyen kasnak meşesi, bu özellikteki toprakları sadece Isparta ve çevresindeki bölgede buldu.

Isparta, Afyon ve Konya'da yaşama imkanı bulunan kasnak meşesinin, orman olarak bulunduğu tek yer ise Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyündeki bin 300 hektarlık alan.

Bu özelliği ile dünyanın tek kasnak meşesi ormanı olma özelliğini taşıyan bu alan, bilim adamlarınca fidan üretme çalışmalarından şimdiye kadar somut bir gelişme olmaması nedeniyle korunması, genetik özelliğinin sürdürülmesi ve bilimsel araştırma için 1987'de Tabiat Koruma Alanı ilan edildi.

Bugüne kadar genellikle ormancılıkla ilgilenen kişilerin ziyaret ettiği alan, hak ettiği ilgi ve ziyareti göremiyor.

-"Nesli tükenmekte olan hayvan türlerine benzetiyorum"

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr İsmail Dutkuer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasnak meşesinin ormancılık ve ekoloji bakımından meşenin önemli bir türü olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir meşe cenneti olduğunu ifade eden Dutkuer, 2 ile 40 metre arasında uzunluk yapabilen 20'ya yakın meşe türü bulunduğunu anlattı.

Türkiye'deki en önemli meşe türlerinden birinin de kasnak meşesi olduğuna dikkati çeken Dutkuer, bu türün Isparta, Afyon ve çevre illerde yayılım gösterdiğini ancak tek kasnak meşesi ormanının Yukarı Gökdere köyünde bulunduğunu kaydetti.

Kasnak meşelerinin ekolojik açıdan önem taşıdığını vurgulayan Dutkuer, şöyle konuştu:

"Kasnak meşesini, nesli tükenmekte olan hayvan türlerine benzetiyorum. Çok dar bir yaşam alanı var. Çok nazlı bir ağaç türü. Toprağın çok zengin olduğu alanlarda yetişebiliyor. Yetişmesi çok uzun zaman alıyor. Bu türü odun için kullanmak mümkün değil. Tür bizim gözbebeğimiz. Kasnak meşesi kültürel ve ekolojik değerimiz. Türün gelecek kuşaklara aktarılması lazım. Dünyada sadece Türkiye'de bulunan bu meşe türünün TBMM, Çankaya Köşkü gibi alanlarda birer örneğinin olmasını diliyorum. Kültürel olarak kasnak meşesinin üzerine biraz daha düşülebilir."

Koruma alanındaki her kasnak meşesinin korunduğunu belirten Dutkuer, "Kasnak meşesi buranın önemli bir ekolojik ve turizm öğesidir. Yabancıların kültür turizmi şeklinde otobüslerle buraya geldiğini görüyorum ama yeteri kadar tanıtılmadığı da bir gerçek. Bu değerin burada olduğunu bilmeyen Ispartalılar var. Bu nedenle tanıtılmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kaynak: AA