Muş'taki Besicilerin Sıkıntıları

MUŞ - Şenyayla bölgesindeki besiciler, çözüm süreciyle bölgede hayvancılığın canlandığını, ancak eti ve sütü istedikleri fiyata satamadıklarını söyledi.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Başbuğ köyünden Şenyayla'ya gelen besicilerden Mehmet Çelik, geçmiş yıllarda pamuk ve tütün tarımıyla uğraştıklarını, çözüm sürecinin başlamasıyla hayvancılık yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Çelik, şöyle konuştu:

"Biz göçebe değiliz. Geçmişte tütün ve pamuk ekimi yaparak geçimimizi sağlıyorduk. Çözüm sürecinin başlaması ile hayvancılık yapmaya başladık. Ancak, et ve sütün para etmemesi, hayvanların değerinde satılamaması yüzünden sıkıntı yaşıyoruz. Yeterince kazanamıyoruz. Düşünün hayvanlara bakmak için tuttuğumuz bir çobana aylık 2 bin 500 lira maaş veriyoruz. Böyle olunca da istediğimiz geliri elde edemiyoruz."

Kışın hayvanları beslemek için aldıkları saman ve ot fiyatlarının da pahalı olduğunu bildiren Çelik, kazançlı hayvancılık yapabilmek için devletin kendilerine yardım eli uzatması gerektiğini ifade etti.

Yörede gençlerin çoğunun işsizlik nedeniyle batıya gittiğini belirten Çelik, "Hayvancılıktan kazanç elde etmiş olsaydık, gençlerimiz gidip fındık ve fıstık tarlalarında çalışmazdı" diye konuştu.

Kaynak: AA