Çözüm Süreci İle Birlikte Yaylalar Şenlendi

Muş’un Şenyayla bölgesinde hayvancılık yapan vatandaşlar, çözüm süreci ile birlikte hayvancılığın canlılık kazandığını, ancak et ve sütün para etmediğini belirterek, devletten yardım beklediklerini vurguladılar.

Çözüm Süreci İle Birlikte Yaylalar Şenlendi
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Başbuğ köyünden gelerek Muş-Kulp üçgeninde yer alan Şenyayla bölgesinde hayvancılık yapan Mehmet Çelik isimli vatandaş, geçmiş yıllarda pamuk ve tütünle uğraştıklarını belirterek, çözüm sürecinin başlaması ile birlikte hayvancılık yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Çelik, “Biz göçer değiliz. Geçmişte tütün ve pamuk ekimi yaparak geçimimizi sağlıyorduk. Çözüm sürecinin başlaması ile birlikte hayvancılık yapmaya başladık. Ancak, et ve sütün para etmemesi, hayvanların değerinde satılamaması yüzünden geçim sağlayabilecek derecede kazanç elde edemiyoruz. Düşünün hayvanlara bakmak için tuttuğumuz bir çobana aylık 2 bin 500 TL maaş veriyoruz. Böyle olunca da istediğimiz geliri elde edemiyoruz” dedi.

Kış aylarında hayvanları beslemek için almış oldukları saman ve ot fiyatlarının da pahalı olduğunu belirten Çelik, “Geçmiş ile günümüzü aynı görmek mümkün değil. Çünkü sürecin başlaması ile birlikte biz artık gözümüzü aş ve işe diktik. Biz köylüler olarak çiftçilik ve hayvancılık yapabiliyoruz. Çiftçilik bu bölgede neredeyse bitmek üzere, hayvancılığında bitmemesi için et fiyatlarının yüksek olması gerekiyor. Eğer insan yaptığı işten kazanç elde edemezse o işe yapmaz. Bizde geçim kaynağımızın bitmemesi için devletimizin bu konuya el uzatmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

3 yıl önce Şenyayla bölgesinde büyük ve küçükbaş hayvan toplamının 30 bin olduğunu vurgulayan Çelik, bu durumun şuan 15 binlere kadar indiğini hatırlattı. Gençlerin işsizlik nedeni ile batı illerine gittiğini belirten Çelik, “Hayvancılıktan kazanç elde etmiş olsaydık, bizim gençlerimiz gidip fındık ve fıstık tarlalarında çalışmazlardı” diye konuştu.

Kaynak: İHA