Afganistan’daki Vardak İl İmar Ekibi’nden Bölge Halkına Veda

Yaklaşık olarak 7 yıldır Afganistan’ın Vardak bölgesinde sayısız hizmette bulunan Afganistan’ın ilk sivil il imar ekibi olan Vardak İl İmar Ekibi düzenlenen törenle bölge halkına veda etti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve uluslararası devletler arasında varılan antlaşmaya göre Afganistan’da bulunan yabancı ülkelere ait il imar ekiplerinin 2014 yılı sonuna kadar Afganistan’daki bütün ofislerini kapatması ve görevi Afgan makamlarına devretmesi kararlaştırılmıştı. Bu karar doğrultusunda 31 Ağustos 2006 tarihinde kurulması kararlaştırılan ve 12 Kasım 2006 yılında faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin Afganistan’daki iki il imar ekibinden biri olan Vardak İl İmar Ekibi bugün itibari ile görevini tamamladı. Afganistan’ın ilk sivil il imar ekibi olma özelliğini de taşıyan Vardak İl İmar Ekibi 7 yılda bir çok başarılı projeye imza atarak bölge halkının gönlünü kazanmayı başardı.

21 okul, 11 klinik, 10 tarım tesisi olmak üzere toplam 117 projede imzası bulunan Vardak İl İmar Ekibi, bugün itibari ile görevini tamamlaması nedeniyle dün Vardak İl İmar Ekibi bölge halkına veda töreni düzenledi.

Törene Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammed Şefik Samim, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Vardak Valisi Abdul Majid Khogyani, Kabil Bölge Komutanı Ali Rıza Kuğu, Vardak İl İmar Ekibi Koordinatörü Muzaffer Yüksel ve birçok davetli katıldı.

Tören sırasında bir konuşma yapan Vardak İl Şuura Başkan Yardımcısı Haci Janan, Türk İl İmar Ekibi’nin diğer yabancı devletlerin il imar ekiplerinden çok farklı olduğunu ve diğer ülkelere ait il imar ekiplerinin bir karakolu andırırken Vardak İl İmar Ekibi’ne ait yerleşkeyi kendi evleri gibi gördüklerini ve ne zaman başları sıkışsa buraya başvurduklarını, burada görev yapan yetkililerin her daim kendilerine yardımcı olduklarını belirtti.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk ise Vardak İl İmar Ekibi’nin Türkiye’nin Afganistan’daki ilk imar ekibi olması münasebetiyle kendilerinin ilk göz ağrısı olduğunu bundan dolayı da kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

Büyükelçi Öztürk ayrıca bu törenin bir veda olmadığını yeni bir aşama olduğunu, tarihin derinliklerinden gelen Türkiye ile Afganistan arasındaki kardeşliğin ilelebet devam edeceğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından, yerel yetkililere Türk İl İmar Ekibi’ne çalışmaları sırasındaki katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.

Afgan tarafı ise Türk tarafına yerel kıyafetler hediye etti. Daha sonra toplu resim çekimi gerçekleştirdi ve beraber öğle yemeği yenildi.

Bağımsız araştırma kuruluşlarınca yapılan araştırmalara göre Vardak ili Afganistan genelinde son yıllarda en hızlı gelişen ve sağlık hizmetleri alanında en büyük iyileşmeyi yakalayan il olarak göze çarpıyor. Elbette bu iyileşmenin görülmesinde Vardak’ta görev yapmakta olan Türk İl İmar Ekibinin katkısı çok büyük. Görev süresi sona ermesine rağmen Vardak İl İmar Ekibi Vardak halkına son bir armağanla veda etmek istiyor. İl İmar Ekibine ait yerleşke bugün itibari ile TİKA’ya devredilecek ve yapılan onarım ve düzenlemelerin ardından 8 derslikten oluşan ve 80’i yatılı olmak üzere toplam 240 kişi kapasiteli bir okula dönüştürülecek.
Kaynak: İHA