Mikro Kredi İle 200 Yıllık Geleneği Yaşatıyorlar

KAHRAMANMARAŞ - NURETTİN DAL - Göksun ilçesinde Kafkas kökenli iki kız kardeş, mikro kredi desteği sayesinde 200 yıllık Kafkas el sanatı olan Gorz İsting'i yaşatıyor.

1860'lı yıllarda Kuzey Kafkasya'dan göç etmek zorunda kalan insanların beraberinde getirdikleri özgün ve otantik kültürel değerlerin bir bölümü, Kafkas kökenli köylerde yaşatılmaya çalışılıyor. Geleneksel Kafkas el sanatları içinde yer alan ve yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan keçe süsleme sanatı da bu değerlerin bir bölümünü oluşturuyor.

Toplumların kullanım alanlarına göre değişen tür ve biçimlerde üretilen keçeler, Kafkas insanınun elinde kendisine el sanatı olarak da yer buluyor. Kafkas keçe süsleme sanatında keçeye çizilen motifler kesilip çıkarıldıktan sonra boyanıyor. Boyanan motifler, kesildikleri yere tekrar dikiliyor. Dikilen motif, bütün keçe üzerinde süs özelliği göstererek, yapanın sanatını sergiliyor.

Göksun ilçesine bağlı Çardak beldesinde yaşayan Remziye Yıldır ve kardeşi Hatice Yıldır ,mikro kredi uygulaması kapsamında aldıkları bin 200 lira destekle atalarından öğrendikleri ancak imkansızlık nedeniyle bugüne kadar yapamadıkları keçe süsleme sanatını tekrar yapmaya başladı.

Remziye Yıldır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarının gelip yerleştiği Göksun'da yaklaşık 50 yıldır maddi imkansızlık nedeniyle keçe süsleme sanatını yapamadığını, unutulmaya yüz tutan bu el sanatını gerçekleştirmenin her zaman içinde bir uhde olduğunu söyledi.

Çocukluğu döneminde büyüklerinden gördüğü bu el sanatını kendi imkanlarıyla yaşatmaya çalıştığını anlatan Yıldır, şöyle konuştu:

"Çocukluğum zamanında ninelerimiz yapıyordu, onlardan görmüştüm. Bu benim içimde bir uhde kaldı. Kayınvalidemden kalan eski bir keçe vardı onun motiflerini yeniden boyadım. Antika bir dikiş makinem vardı onunla diktim. Eşim, o makineyle keçeyi sattı. Ona çok üzüldüm. Buna karşı 'Bu keçeleri yaparım sana da beş kuruş vermem' diyerek bir hırsla başladım."

-"Mikro Kredi işimi kolaylaştırdı"

Yıldır, keçe süsleme sanatı yapmaya karar verince mikro krediden faydalandığını belirtti.

Kuzu yününden yapılan hazır keçeleri alıp süslediklerini ifade eden Yıldır, şunları anlattı:

"Kuzu yününden yapılan keçeler daha kullanışlı oluyor. Eskiden keçeler evlerde hanımlar tarafından yapılırdı ama şimdi yapılmıyor. Şimdi her şey kolaylaştı, ham keçeleri hazır alıyoruz. Mikro kredi alınca işim kolaylaştı. Maraş'ta keçe yapan yerlere sipariş veriyorum istediğim şekilde yaptırıyorum. Hazır aldığımız ham keçelerin üzerine motifleri çizip sonra onları keserek çıkartıyoruz. Çıkarttığımız bu motifleri renklerine göre boyayıp kurutuyoruz. İşin en zor tarafı boya aşaması. Boyanın açık havada yapılması gerekiyor. Yoksa rengi tutturmak zor oluyor. Boyanan parçaları sonra yerlerine dikip, üstüne şerit geçerek süsleme yapıp tamamlıyoruz."

Genç neslin bu el sanatını bilmediğini dile getiren Yıldır, bu sanatının gelecek kuşaklara aktarılması için isteyen gençlere eğitim verebileceğini sözlerine ekledi.

-Çeyizlerde bulunuyor

Hatice Yıldır ise farklı amaçlarda kullanılan Kafkas keçelerinin her Çeçen evinde mutlaka bulunduğunu söyledi.

Süslenmiş keçelerin evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda süs eşyası olarak kullanıldığı gibi camilerde ve gelin çeyizlerinde ise seccade olarak kullanıldığını aktaran Yıldır, bu köklü kültürü yaşatmak için çalıştıklarını kaydetti.

Yıldır, keçelerin üzerindeki motiflerin ve renklerin, sanatı gerçekleştiren kişinin iç dünyasını yansıttığını da ifade etti.

Kaynak: AA