Yanan Ormanları Havadan İnceledi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısının ardından helikopterle kentin yanan ormanlık alanlarını inceledi.

Yaklaşık 1 saat süren havadan incelemede, Eroğlu, yetkililerden yanan alanlarla ilgili yapılan iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eroğlu, “Görüldüğü gibi İzmir’de sıcaklığın fazla olması, rüzgarın olması sebebiyle yangın açısından riskli bir alan. Ama arkadaşlarımız gerçekten çok çalışkan, kısa sürede kontrol ediyorlar. Mesela bugün İzmir’de 3 tane yangın çıktı. Birtanesi Selçuk’ta kritik bir bölgedeydi. Arkadaşlarımız çok küçük bir alanda etrafını çevirmiş ve kontrol altına almışlar. Gerçekten ben Orman Teşkilatı ile gurur duyuyorum. Manisa ile İzmir arasındaki Sabuncubeli mevkiinde yanan ve 2007 yılında aşağı yukarı 447 hektarlık alanın yanmasına sebep olan büyük yangın neticesinde hemen bir yıl içerisinde orası ağaçlandırıldı. Neticede o zaman dikilen fidanların insan boyunu aştığını görme mutluluğunu yaşıyorum. Burada aynı zamanda YARDOP dediğimiz yangına dayanıklı ormanlar teknolojisi uygulanıyor. En azından yangına dirençli türler dikilmek suretiyle yangının büyük bir alana sirayet etmesi engelleniyor. Yanan alanlar kati suretle başka bir amaçla tahsis edilmiyor. İşgal edilmesi de söz konusu değil. Kesinlikle gerek anayasamızın amir hükmü, gerekse kanun ve benim yetkili bakan olarak yayınladığım talimat sebebiyle bir yıl içinde ağaçlandırılması mecburiyeti var. İkincisi, özellikle kasıt varsa failleri yakalayıp, mahkemeye sevk ediyoruz. Bunların cezası çok ağır. Görüldüğü gibi Sabuncubeli yangınında yakalanan faile 12 yıl 6 ay gibi bir hapis cezası verildi.

Ayrıca para cezası var. Bu müebbet hapse kadar gidiyor. Kasıt olmasa bile ihmal ve dikkatsizlik sebebiyle yapmışsanız bir ile iki yıl arasında cezası dahi var. Bu bakımdan vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekir. Arkadaşlarımız bu sıcakta yangınla çok büyük mücadele veriyorlar” dedi.

Kaynak: İHA