Gençlerde Kalp Krizi Çukurova’da Daha Sık Görülüyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sabri Seyis, gençlerde kalp krizi görülme riskinin gün geçtikçe arttığını belirterek, Çukurova bölgesinde bu oranın daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Gençlerde Kalp Krizi Çukurova’da Daha Sık Görülüyor
Dr. Sabri Seyis, kalp krizinin gençlerde daha ölümcül seyrettiğini, Çukurova’da tehlikenin arttığını söyledi.

Kendi görev yaptığı kliniğe özellikle Adana ve İçel bölgesinden her ay 25-30 yaş arası ortalama 5 kalp krizi hastası geldiğini belirten Uzm. Dr. Sabri Seyis, “Çukurova bölgesinde son yıllarda beslenme alışkanlığı bozukluğu, sigara, alkol, bağımlılık yapan maddeler, stres gibi nedenlerle, kalp krizi geçirme yaşı çok düştü” dedi.

Seyis, bölgede yağlı yemeklerin tüketiminin fazla olması ve hava sıcaklığının yüksekliğinin, kalp krizi riskini artıran önemli etkenler olduğunu kaydetti.

Genç hastaların çoğunlukla kalp krizi geçirdiğini fark etmeyip, görülen belirtileri mide ağrısı, kas ağrısı şeklinde yorumladığını belirten Seyis, Yine genellikle, yaşlarının genç olmasından dolayı sağlık profesyonelleri tarafından da kalp krizi tanısı akla getirilmiyor. Burada öncelikle vakit kaybetmeden hastayı uzmana teslim etmek gerekiyor. İlk 1 saat dediğimiz ‘altın saat’ bizim için çok önemli” diye konuştu.

Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 22 Avrupa ülkesi arasında yaptığı araştırmada, 50 yaş altında görülen kalp krizi oranlarında birinci sırada olduğumuzun görüldüğünü kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sabri Seyis şöyle devam etti:
“Genç ölümlerin çoğu aslında; gözden kaçmış doğumsal kalp adelesi hastalıklarına, kalp kapak hastalıklarına veya ani gelişen ritim bozukluklarına da bağlı olabilmektedir. Bu nedenle ailede genç ani ölüm hikayesi varsa, mutlaka diğer aile fertlerinin de kardiyolojik muayene ve tetkiklerle kontrol edilmeli.”
Kaynak: İHA