Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Klima Kullanımı Uyarısı

İSTANBUL - Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ruhi Toraman, klimanın yaz sıcağını serinleten bir araç olması dışında hastalık saçan bir alete dönüşmemesi için bilinçli kullanmak gerektiğini bildirdi.

Fatih Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada Doç. Dr. Ahmet Ruhi Toraman'ın, klimaların kullanımı hakkında tavsiyelerine yer verildi.

Klimaların temizlik ve bakımına özen gösterilmediği takdirde zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açacağını belirten Toraman, "Bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların sayısı artabilir. Klimalardaki polen filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmemesine bağlı olarak filtre üzerinde çeşitli virüsler meydana gelmektedir. Legionella mikrobu doğada, su kaynakları içerisinde ve nemli ortamlarda bulunur. Doğadan binaların su sistemleri içerisine yerleşen mikrop, uygun ortamda hızla çoğalır ve su zerrecikleriyle insanların akciğerlerine yerleşerek zatürreye neden olur" ifadelerini kullandı.

Klimaların havayı soğutmak ve havadaki nemi azaltmak gibi iki önemli işlevi bulunduğunu ifade eden Toraman, klimaların, vücudun, ısısını düşüremediği durumlarda gelişen ve hayati tehlike taşıyan sıcak çarpmalarından da koruyucu etkiye sahip olduğunu kaydetti.

Klimaların dikkat edilmediği takdirde ciddi hastalıklara sebep olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Toraman, "Klimalar doğru kullanılmadığı takdirde; zatürre, gribal ve viral enfeksiyonlar, sinüzit, bademcik iltihabı, dış kulak iltihabı, kas ağrıları ve kas tutulması gibi birçok kaliteli yaşam olanaklarını sınırlandıracak hastalığa sebep olmaktadır. Dış ve iç ortam ısı değişiklerinin belirgin olduğu durumlarda kişilerde, yüz felci, kas tutulması ve ağrılar oluşmaktadır. Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalmakta ve mekanda yoğunlaşan kuru hava da burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olmakta, buna bağlı olarak kişide enfeksiyon görülme riskinin artmaktadır" bilgilerini verdi.

-"Küçük önlemler alın sağlığınızı koruyun"

Küçük önlemler sayesinde klimanın yan etkilerinden korunabileceğini aktaran Toraman, şu önerilerde bulundu:

"Klimadan gelen soğuk hava akımının yüksek hızda ve doğrudan çalışanın üzerine çevrilmemesi gerekiyor. Ortam ısısının, birden düşürülmeden, belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutulması gerekiyor. Oda sıcaklığının dış ortam sıcaklığından 7-8 derece daha düşük olarak ayarlanması gerekiyor. Gün içersinde doğal havalandırma yapılması şart. Çok gerekmedikçe klima yerine mekandaki pencere ve kapıların açılarak ortamın havalandırılması daha uygundur. Klima kullanımı halinde ise ortamda klimanın doğrudan solunuma gelmesinin engellenmesi gerekmektedir. Klimanın, araç içinde, camlara ya da ayaklara, ev ya da iş yerlerinde de doğrudan yüze denk gelmeyecek, ortama gelecek şekilde ayarlanması, olası hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacaktır. Klima, gün içerisinde mümkün olduğunca az süre kullanılmalı ve ortamdaki nem miktarının artması için zaman zaman doğal havalandırma yapılmalıdır."

Kaynak: AA